Chorvatští biskupové: křesťanský hlas má zaznít v diskusi o zákonech

20.4.2012 

„Vybízíme celou společnost a zejména vládu a parlament k veřejné a neukvapené debatě, která by dovolila pokojnou a uvědomělou diskusi o všech důležitých problémech,“ napsal předseda Komise Iustitia et Pax chorvatského episkpátu, biskup Vlado Košić. Ve zvláštním prohlášení se vyjádřil k návrhu urychleného přijetí celé řady důležitých legislativních aktů, které má předcházet přijetí Chorvatska do Evropské unie. Návrhy zákonů se týkají otázek jako umělé oplodnění, vědecké bádání, vzdělání nebo status chorvatského rozhlasu a televize.

Biskup Košić připomíná, že každá členská země Unie má právo na vlastní, specifické právní řešení těchto otázek, které má respektovat základní práva a svobody, stejně jako etickou tradici a kulturu společnosti. Zdůraznil také, že rezignace na veřejnou debatu mezi občanskou společností a církvemi je porušením unijního práva, které zavazuje ke strukturovaného dialogu s církvemi a náboženskými společnostmi.

Splečné prohlášení v podobné duchu vydali také představitelé dalších náboženských komunit Chorvatska, zejména pokud jde o zavedení zákona o umělém oplodnění. Vyjadřují pobouření nad tím, že návrh tohoto zákona nebyl nikdy konzultován se společností. Představitelé náboženských společností jakožto občané mají mít možnost analyzovat obsah tohoto projektu a vyjádřit názor ve veřejné debatě, zejména tehdy, když se nový zákon týká základních buněk společnosti, totiž manželství a rodiny.

Jednání o členství Chorvatska v Evropské Unii byla zakončena v červnu loňského roku. V této chvíli probíhá ratifikace traktátu o přijetí. Pokud skončí pozitivně, přistoupí Chorvatsko do Unie 1. července příštího roku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.