Svatý stolec bude zastoupen na 55. Benátském bienále

30.4.2012 

Poprvé v historii otevře Svatý stolec pavilón na Benátském bienále. Od června do listopadu 2013 bude hostit díla umělců z celého světa na téma prvních jedenácti kapitol knihy Genesis. O výběru autorů rozhodne vědecká komise, v níž zasedá Sandro Barbagallo, kritik umění deníku Osservatore Romano, Micol Forti, ředitelka Sbírky současného umění Vatikánských muzeí, Francesco Buranelli, sekretář Papežské komise Pro umělecké památky a o. Andrea Dall´Asta, ředitel boloňské Sbírky Lercaro a Gallerie San Fedele v Milaně.

Podle předběžných informací zveřejněných italským deníkem La Stampa, budou mezi vystavujícími umělci muži i ženy, někteří už s jistou reputací, jiní mladí, ještě neznámí. Zadání symbolicky odpovídá tématům Michelangelových fresek v Sixtinské kapli: stvoření, první pár, láska, ochrana stvoření, ale také první hřích, a tedy zlo, násilí, potopa – a nakonec víra Abrahámova.
Komise pečlivě zvažovala, jakou cestou se vydat, „vatikánský“ pavilón totiž bude něčím zcela jiným než pavilóny národních států, propagujících své umělce. V tomto případě nevstupuje do hry miniaturní Vatikánský městský stát, nýbrž Svatý stolec.

Předseda Bienále, Paolo Baratta, dal k dispozici dvoupodlažní pavilón benátského Arsenálu, oddělený od ostatních výstavních pavilónů. Pokud Svatý stolec obsadí obě podlaží, bude muset zaplatit dva miliony euro. Pravděpodobnější se prozatím zdá, že postačí jedno patro, čímž se otevře otázka, s jakým státem by mohl sdílet jednu střechu. Také náklady se v tom případě budou dělit dvěma. Ve skutečností jde o částku nutnou k restaurování pavilónu a jejím zaplacením získá Vatikán právo užívat pavilón dalších 26 let a pokrývat vždy jen náklady na novou expozici. Kardinál Gianfranco Ravasi nicméně nechce zatížit vatikánský rozpočet. Celou akci budou financovat sponzoři. Přítomnost Svatého stolce na Bienále má být dalším krokem v dialogu mezi církví a světem umění, podobně jako setkání Benedikta XVI. s umělci v roce 2009 nebo výstava k 60. výročí papežova kněžského svěcení, která se uskutečnila loni ve Vatikánu. Předseda Papežské rady pro kulturu je nicméně realista a neočekává, že by se zavděčil všem. Už před dvěma lety, když se otázka bienále vynořila poprvé, kard. Ravasi řekl: „Vím, že se dostaneme na mušku těch, kdo nás obviní, že dáváme kredit „degenerovanému“ umění, a na druhé straně těch, kterým naše volba připadne „příliš náboženská.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.