Svatý otec se chystá na svou 103. zahraniční cestu

3.5.2004 

Jan Pavel II. pojede 5. a 6. června do Bernu, kde se zúčastní setkání mladých katolíků celého Švýcarska. Tuto zprávu dnes oznámil Tiskový sál Svatého stolce. Jedná se již o 103. zahraniční cestu Jana Pavla II. Ten Švýcarsko navštíví již potřetí, poté, co tam byl v letech 1982 a 1984.

V tiskové zprávě Svatého stolce se dále uvádí, že Jan Pavel II. odletí z římského letiště Fiumicino 5. června v 9.45 a vrátí se do Říma následující den ve 20.45.

V tiskové zprávě Švýcarské biskupské konference čteme, že Svatý otec se setká s mladými v sobotu 5. června odpoledne na zimním stadiónu v Bernu. V neděli dopoledne bude sloužit mši svatou před stadiónem Allmend. Švýcarští biskupové na tuto nedělní mši svatou zvou všechny věřící. Je to významné setkání, kde je očekáváno mnoho desítek tisíc lidí nejen ze Švýcarska, ale i z přilehlých zemí.

Atmosféru a nadšení, s nímž švýcarští věřící očekávají Svatého otce, popisuje mluvčí Švýcarské biskupské konference Marc Aellen:

"Všichni mladí, kteří připravují tuto velikou událost, a také švýcarští biskupové, jsou skutečně plní radosti, že Svatý otec přijal naše pozvání. Již nyní ho vítáme ve švýcarsku. Je to velmi krásný pocit. Chceme udělat všechno proto, aby toto setkání s mladými bylo to nejkrásnější, které kdy zažil," prohlásil mluvčí švýcarských biskupů.

Poslední návštěva Svatého otce ve Švýcarsku byla v roce 1984, tedy na začátku jeho pontifikátu. Jak uvedl Marc Aellen, na tuto apoštolskou cestu stále vzpomíná mnoho lidí. "Byla to veliká návštěva, trvala týden a během této cesty navštívil všechny kouty Švýcarska," připomněl Aellen.

Mluvčí švýcarských biskupů dále našemu rozhlasu popsal, jak probíhají přípravy na tuto tak velikou událost pro celé Švýcarsko: "Již několik měsíců stovky mladých i dospělých připravují toto setkání. Je třeba říci, že nejhezčí věcí je to, že se jedná o první národní setkání mladých katolíků. Nikdy předtím nebylo setkání mladých všech jazykových oblastí Švýcarska, mladých ze všech farností, hnutí, pastorace mládeže a sdružení. Skutečnost, že Svatý otec přijede na toto setkání je pro nás úžasná věc," zdůraznil Marc Aellen, mluvčí Švýcarské biskupské konference.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.