Mezinárodní katechetický kongres a mše svatá pro Evropu

9.5.2012 

Křesťanská iniciace z pohledu nové evangelizace – takové je téma dvanáctého Evropského kongresu katecheze, který byl zahájen v pondělí v Římě a potrvá až do zítřejšího dne. Setkání připravila Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) a pozvala k účasti evropské biskupy společně s řediteli katechetických sekcí jednotlivých biskupských konferencí a vedoucími národních katechetických středisek.

Konferenční práce probíhají za zavřenými dveřmi a zaměřují se zejména na katechezi dětí a dospívajících ve věkovém rozmezí 7-16 let. Podkladem k diskusi se stal výzkum, uskutečněný Radou evropských biskupských konferencí u reprezentativního vzorku 3600 mladistvých. Z rozhovorů vyplývá role rodiny, přátel, školy a křesťanského společenství v osobním vývoji dospívajího člověka a při jeho hledání cesty k Bohu. Kromě periodické výměny názorů a diskusí, kterým katechetické kongresy slouží, se jeho letošní ročník včleňuje do mimořádného kontextu Roku víry, vyhlášeného Benediktem XVI., a připravované biskupské synody o nové evangelizaci. Právě na tuto skutečnost poukázal při zahájení prací generální sekretář Italské biskupské konference, Mons. Mariano Crociata:

Nová evangelizace – tedy opakovaná nabídka víry křesťanům, kteří se od ní vzdálili nebo ve víře ochladli – se musí odvíjet z běžného církevního života ve farnostech a promítat se především do procesu křesťanské iniciace. Křesťanství je utvářeno zejména prvotní formací a každodenním životem víry na daném území,

zdůraznil Mons. Crociata a připomněl zásadní úlohu rodiny v doprovázení mladých lidí životem víry. Téma křesťanské iniciace se úzce pojí s pastorací rodiny, která má mladého člověka doprovázet i v okamžicích případného přerušení dialogu s Bohem či oddálení od víry.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.