V roce 2003 bylo zavražděno 42 novinářů

3.5.2004 

Na dnešní den připadá 14. světový den svobody tisku, pořádaný Unescem letos v Bělehradu. Jeho součástí je předání Ceny nesoucí jméno kolumbijského novináře Guillerma Cana, zavražděného kvůli informacím o obchodu s drogami. Letošním laureátem ceny je kubánský novinář, Raul Rivero Castaneda, zakladatel prvního sdružení nezávislého tisku na Kubě, uvězněný v dubnu loňského roku a odsouzený na 20 let vězení za to, že ?podnikl útok na nezávislost státu?.

O svobodě tisku a situaci novinářů ve světě informuje výroční zpráva, zveřejněná dnes dopoledne v Milanu organizací ?Reportéři bez hranic?. Více nám poví dr. Alessandro Oppes, předseda italské sekce organizace:

"Rok 2003 byl bohužel tragickým rokem pro svobodu tisku, nejhorším od roku 1995. Bylo zavražděno 42 novinářů, 766 jich bylo uvězněno a téměř půl druhému tisíci novinářů bylo vyhrožováno. zprávy máme o 500 cenzurovaných médiích. Situaci samozřejmě ovlivnil konflikt v Iráku, kde bylo zavražděno 12 novinářů, ale jsou tu také situace, které se opakují ? jako například v Kolumbii, kde nadále vraždí novináře ozbrojené skupiny, jak guerilla, tak polovojenské oddíly."

V kterých zemích je svoboda tisku potlačována, takříkajíc ze zákona?

"Severní Korea je naprosto uzavřeným státem, bez jakýchkoli svobod, je jediným státem na světě, kde neexistuje ani internet. Pak jsou státy jako Kuba, kde je svoboda tisku výslovně popírána přímo v ústavě. Připomeňme, že na Kubě je ve vězení 29 novinářů, odsouzených k trestům od pěti do 28 let vězení ? a to jen proto, že se pokusili uplatnit právo, které na Kubě není uznáváno." - uvedl ředitel italské sekce organizace Reportéři bez hranic.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.