Benedikt XVI.: V modlitbě zakoušíme svobodu darovanou Duchem Božím

16.5.2012 

Přibližně 20 tisíc lidí se dnes sešlo na náměstí sv. Petra, aby si vyslechlo pravidelnou středeční promluvu Benedikta XVI., který začal novou etapu katechetického cyklu o modlitbě, totiž o modlitbě v listech svatého Pavla. Z této strhující katecheze vybíráme jednu ukázku:

V modlitbě více než v jiných dimenzích svého bytí zakoušíme svoji slabost, svoji nuznost, stvořenost svého bytí, poněvadž stojíme před všemohoucím a transcendentním Bohem. A čím větší pokroky činíme při naslouchání Bohu a dialogu s Ním, aby se modlitba stala každodenním dechem naší duše, tím více vnímáme také smysl svých omezení nejenom v konkrétních všedních situacích, ale také ve svém vztahu k Pánu. Roste v nás pak potřeba svěřovat se a důvěřovat Mu stále více; chápeme, že „nevíme, oč se modlit“ (Řím 8,26). A Duch svatý přichází na pomoc naší neschopnosti, osvěcuje naši mysl, rozehřívá naše srdce a řídí naše obrácení se k Bohu. Pro svatého Pavla je modlitba především dílem Ducha svatého v našem lidství, bere na sebe naši slabost a přetváří nás z lidí připoutaných ke hmotným skutečnostem na lidi duchovní. V prvním listě Korinťanům říká, „My jsme však nepřijali ducha světa, ale Ducha, který vychází z Boha. Tak můžeme poznat, co všecko nám Bůh dal darem. O tom také mluvíme – ne ovšem slovy, kterým učí lidská moudrost, ale tak, jak tomu učí Duch, takže nauku pocházející od Ducha také vyjadřujeme řečí od něho vnuknutou“ (2,12-13). Svým přebýváním v naší lidské křehkosti, nás Duch svatý mění, přimlouvá se za nás a uvádí nás do výšin Božích (srov. Řím 8,26).

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Mezi pozdravy k jednotlivým skupinám poutníků se papež obrátil česky také k věřícím z naší vlasti:

Zdravím české poutníky na cestě víry k hrobům apoštolů a po stopách svatého Benedikta. Ať modlitba na těchto místech posílí vaši víru a naději.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.