Teolog Bux : Dospělost ve víře neznačí emancipaci od učení církve

17.5.2012 

Odkud začít s obnovou společnosti, která - není-li vysloveně ateistická - je nábožensky negramotná, ptá se na stránkách deníku Osservatore Romano italský teolog Nicola Bux. Snad od liturgie, posvátné hudby, od nových kostelních staveb. Dohlédnout na to, aby se zadávaly lidem, v nichž se talent snoubí s vírou a kteří dokáží vytvářet formy vypovídající o Bohu, nadhazuje teolog. V první řadě jde ale o víru a její obsah.
V situaci „poznamenané onou vírou po svém, rozsívanou i uvnitř církve těmi, kdo preferují své slovo před Slovem Božím“, doporučuje Nicola Bux sáhnout znovu po Katechismu katolické církve, protože – jak zdůrazňuje Benedikt XVI. – "nehlásáme soukromé názory, nýbrž víru Církve, jejímiž jsme služebníky." Stejně tak upozorňuje na realismus skrytý za termíny, které mohou znít staromódně. Když papež o velikonocích vybízel kněze "k horlivosti pro spásu duší", odvolával se přímo na Ježíšova slova "k čemu bude člověku, získá-li celý svět, ale ztratí svou duši". Tak jako lidská duše, nepatří sobě samé, nýbrž Bohu, tak také kněží nepatří sami sobě, ale Ježíši Kristu, připomíná v souvislosti s úpadkem svátostné praxe v západním světě teolog Bux. „Tady je potřeba učení církve, tvořené znalostmi, kompetencí, zkušeností a trpělivost,“ dodává konzultor několika vatikánských úřadů.

Papežem vyhlášený Rok víry nás zve k obnově katecheze a liturgie, aby byl Bůh znovu poznáván a milován. V jádru věci, shrnuje Nicola Bux, jde o dospělost ve víře, úzce spojenou se studiem jejího obsahu. Protože právě ten, kdo dospěl, je schopen svědčit o důvodech své víry před druhými. Být dospělý ve víře neznamená emancipaci od učení církve, jak se dnes mnozí mylně domnívají.
„Proč se tím vším znovu zabývat?“ – ptá se teolog Nicola Bux – „Protože nejde pouze o teologické myšlení, nýbrž o praxi, která pozvolna pronikla nemálo oblastí života církve.“ A demonstruje to na úpadku učení o svátostech, kde se příliš často zanedbává fakt, že jsou nám dány shůry. Přitom „jediným a základním teologickým tématem všech dob je a musí zůstat Vtělení Slova, lidsko-božský princip, který vstoupil do světa pro nás lidi a pro naši spásu. Člověk oddělený od Boha nemůže přežít,“ dodává profesor liturgiky a sakramentální teologie, O. Nicola Bux.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.