Kardinál Schönborn: Postoj církve k homosexualitě se nemění

19.5.2012 

Vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn navštívil v těchto dnech Řím, kde mimo jiné diskutoval s představiteli Svatého stolce o situaci církve v Rakousku a poskytl několik rozhovorů. Pro italský list La Stampa vysvětloval kardinál Schönborn vnitrocírkevní situaci v zemi našich sousedů. Odpověděl také na otázku týkající se případu farnosti Stützenhofen, kde si věřící zvolili do pastorační rady osobu, která žije v registrovaném homosexuálním partnerství, proti čemuž se postavil místní farář. Vídeňský kardinál překvapivě do sporu nezasáhnul, čímž volbu pastorační rady potvrdil. V některých médiích se proto objevily zprávy naznačující, že jde o posun v postoji církve ohledně homosexuality. Kardinál Schönborn důrazně popřel, že by jeho postoj byl výrazem jakékoli změny v této oblasti a řekl, že jde pouze o specifický případ, jakých je mnoho. „V případech osob, které žijí v neregulérních svazcích, ať už jsou tvořeny rozvedenými znovusezdanými anebo osobami téhož pohlaví, řekl kardinál, zastáváme my pastýři jasné učení Písma a církve nikoli z nějakého fideismu, ale proto, že jsme přesvědčeni, že toto učení je cestou ke štěstí. A musíme se snažit všem napomáhat k životu, který odpovídá tomuto učení.“ Na otázku, proč tedy v daném případě nezasáhnul, vídeňský arcibiskup řekl: „ Protože musíme uznat, že nejenom ti, kdo žijí v situaci objektivního mravního nepořádku, ale my všichni potřebujeme odpuštění a milosrdenství. Kráčíme k cíli, který rozpoznáváme srdcem a myslí, ale jsme si také vědomi, že je zapotřebí vykročit k obrácení a zachovat trpělivost. Takovéto situace netřeba omlouvat, ale požadovat jejich změnu. Jako pastýř jsem usoudil, že v daném specifickém případě, o kterém mluvíme, takovýto proces probíhá.“

Kardinál Schönborn potom v témže rozhovoru odpověděl na otázku týkající se disentu v rakouské církvi, který se naposledy projevil veřejnou výzvou kněží k neposlušnosti: „Chtěl bych především říci, uvedl arcibiskup, že jedna věc je tzv. Pfarrer-Initiative z roku 2006, kterou podepsalo 350 kněží, a jinou je výzva k neposlušnosti, kterou před rokem vydal mons. Helmut Schüller, aniž by o tom uvědomil signatáře. Prohlásil jsem hned zpočátku, že není možné si hrát se slovy a že výzva k neposlušnosti je nepřijatelná. Jako biskupové jsme vyčkávali - podle některých až příliš - a nyní připravujeme pastorační list, který vyjde v rámci Roku víry a odpovíme v něm na všechny otázky, které položili signatáři. Nyní je čas věci vyjasnit“, pokračoval kardinál Schönborn. Pokud však signatáři Farářské iniciativy neustoupí, „potom přijmeme rozhodnutí, obsahující i případné disciplinární kroky. Doufám, že to nebude zapotřebí. Rozhodnutí však přijmeme my, místní biskupové, a nikoli Řím.“ Pro Vatikánský rozhlas pak Vídeňský arcibiskup v téže souvislosti uvedl:

V médiích existuje jednostranný obraz. Je pravda, že existují těžkosti, protesty, ale existuje také mnoho víry. Mám na mysli velice početné modlitební skupiny mládeže, o kterých se nemluví, a mohl bych poskytnout jejich dlouhý seznam! Chci proto ukázat jinou vizi a rád bych, aby se vědělo, že naše církev je živá. Roste počet mladých rodin, kteří žijí svoji víru ve světě s vědomím kreativní menšiny. Mládež je přitahována spiritualitou a liturgií v klášterech. Jsme zvyklí být většinou a říkat všechno o všech, ale nyní nastala chvíle, abychom uznali, že jsme menšinou a každý na svém místě svědčil o naší víře.
Bez víry církev neexistuje. Na Bílou sobotu se všichni ocitli v temnotách zdánlivého fiaska. Pouze Matka Boží si uchovala víru i přes hrozné utrpení nad skutečnou smrtí svého Syna. V tomto uchovávání víry církev přežila a přežije vždycky. Mě se při modlitbě Zdrávas Maria vždycky dotýkají slova „nyní i v hodinu smrti naší“. Nyní, vždycky, v nynějšku mého života je Maria přítomna. Občas lze zaslechnout uštěpačnou poznámku o babičkách modlících se růženec. Říkalo se to, když jsem byl mladý, ale ony jsou tu pořád. Nejsou to však ty stejné babičky z před padesáti lety, nýbrž babičky dneška. A modlí se stále. Kdo pohrdá babičkami, které se modlí, nepochopil z evangelia vůbec nic.

Řekl kardinál Christoph Schönborn u příležitosti své nedávné návštěvy v Římě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.