Biskup Müller: reforma neznamená destrukci

22.5.2012 

Řezenský biskup Mons. Gerhard Ludwig Müller v rozhovoru se zpravodajskou agenturou dpa (Deutsche Presse Agentur) označil reformní skupiny v německé církvi za samozvané. Je otázkou, zda takzvané reformní skupiny skutečně přinášejí obnovu, upozornil biskup s poukazem na snahu celé církve o neustálé obnovování. V případě reformních hnutí se spíše jedná o sdružení, která se ustaví z ničeho, navěsí se na velké církevní akce a parazitují na nich. Skutečná reforma by znamenala aktivní činnost z vlastních sil, nikoliv pouhou destrukci. Nelze se vyhraňovat proti zástupcům německých laiků, když člověk nikdy nepůsobil ve farní radě, zdůraznil hostitel příštího celoněmeckého Katholikentagu.

Při nedávno skončeném shromáždění německých katolíků v Mannheimu bylo volání po reformách německé církve stále silnější. Biskup Müller k tomu dodává: Nemáme usilovat o konformitu se společností, nýbrž s evangeliem. A nelze ani vyvíjet tlak silou potlesku či reproduktorů, nebo nutit lidi k opouštění řad katolické církve. Příslušnost k církvi je podmínkou spásy – nezaložili jsme ji; stejně jako církev není majetkem biskupů. V Německu je pětadvacet milionů katolíků, kteří církev neopustili ani po vlně skandálů sexuálního zneužívání. Z dvaceti tisíc loňských odsouzených za sexuální přečiny vůči mladistvým totiž nebyl ani jediný katolický kněz, sdělil Mons. Müller.

Jeho závěrečná slova patřila pozvání na 99. Katholikentag do Řezna: Zvláštní důraz budeme klást na naši blízkost České republice. Zaměříme se na společné rysy a rozdíly s naší sousední zemí, s kterou jsme již dvanáct století duchovně, církevně a kulturně spojeni. Kromě toho chceme silněji podpořit ekumenické vztahy, jak s protestantismem, tak s pravoslavím, uvedl řezenský biskup pro agenturu dpa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.