Kardinál Scola: Církev se ze všeho nejvíce podobá rodině

22.5.2012 

V tiskovém středisku Svatého stolce bylo dnes prezentováno Světové setkání rodin, které proběhne ve dnech 30. května až 3. června v Miláně a vyvrcholí za účasti Benedikta XVI., který zde stráví poslední 3 dny. Setkání se připravovalo tři roky a zúčastní se jej na 300 tisíc rodin z 90 zemí. Na závěrečné mši svaté 3. června se očekává jeden milion účastníků. Průběh bude zajišťovat 5 tisíc dobrovolných pořadatelů. Byla vybrána částka 50 tisíc euro, která umožní účast méně majetným rodinám ze zahraničí. Celkem 11 tisíc rodin v milánském regionu poskytne doma přístřeší celkem 34 tisícům osob.

V tiskovém středisku byla představena studie nazvaná „Rodina zdroj společnosti“ vzniklá z podnětu Papežské rady pro rodinu, jejíž předseda, kardinál Antonelli, o ní řekl:

Jde o průzkum zakládající se na již existujících údajích, z nichž se snaží vytěžit nové, kladné i záporné poznatky o přínosu různých typologií soužití do společnosti. Především vychází jasně najevo, že stabilní rodiny s dvěma a více dětmi jsou šťastnější a společenštější, protože přinášejí společnosti větší prospěch.

Kardinál Scola, arcibiskup hostitelské milánské diecéze, během tiskové konference mimo jiné řekl:

Tušíme, že artikulace církve na určitém území nemá mít ráz efektivnosti na způsob nějaké podnikatelské činnosti. Je třeba objevit její rodinný ráz. Křesťanství se v podstatě šiří jakožto příbuzenství těla a krve a svátostné společenství s Kristem. Církev se podobá ze všeho nejvíce právě rodině.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.