Kardinál Brandmüller: Lefébvristé nutí církev, aby dokázala neopodstatněnost jejich námitek

22.5.2012 

Na různý status jednotlivých koncilních dokumentů upozornil kardinál Walter Brandmüller, jeden ze spoluautorů knihy „Klíče Benedikta XVI. k interpretaci II. vatikánského koncilu.” Jde o soubor textů vysvětlující z různých perspektiv takzvanou „hermeneutiku kontinuity”, kterou papež uplatňuje v přístupu k učení koncilu.

Německý kardinál a emeritní předseda Papežské komise historických věd zdůraznil, že s velkými konstitucemi není možné zacházet stejně jako s pouhými deklaracemi. Také obsah koncilních dekretů, třebaže má být považován za výraz živého magisteria Cirkve, není závazný z doktrinálního hlediska. V tomto kontextu vyjádřil údiv nad tím, že předmětem sporu s lefébvristy jsou obvykle dva dekrety: o nekřesťanských náboženstvích a o náboženské svobodě. „Nevím, proč se naši přátelé z Kněžského bratrstva sv. Pia X. zaměřují téměř výlučně na tyto dva texty. Lituji, že tomu tak je, protože jde o dokumenty, které lze snadno akceptovat, vezme-li se v úvahu jejich kanonický status” – prohlásil kard. Brandmüller.

Německý kardinál dále poznamenal, že lefébvristé jsou v některých ohledech podobní starokatolíkům. Protiví se rozvoji učení Církve. Zatímco ale starokatolíci jsou dneska mezi křesťany nevelkou menšinou, lefébvristé svým dynamismem nutí Církev, aby dokázala, že jejich protesty jsou neopodstatněné – vysvětlil dlouholetý předseda Papežské komise historických věd.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.