Benedikt XVI. přijal předsedu české vlády

25.5.2012 

Pozvání Svatého otce do České republiky u příležitosti cyrilometodějského jubilea, majetkové vyrovnání státu s církvemi a česko-vatikánská smlouva byly předmětem rozhovorů předsedy české vlády u Svatého stolce. Premiéra Nečase a delegaci zlínského kraje přijali dnes dopoledne Benedikt XVI., státní sekretář kard. Tarcisio Bertone a sekretář pro vztahy se státy, Mons. Dominque Mamberti. Český ministerský předseda komentoval pro média svou soukromou dvacetiminutovou audienci u Svatého otce:

Mluvili jsme o vztazích českého státu a církve. Ocenil jsem poslední návštěvu Svatého otce v roce 2009, která měla veliký úspěch a ohlas. Rádi bychom Svatého otce znovu přivítali v České republice – je tady pozvání od hlavy státu a České biskupské konference u příležitosti 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje. Uskutečnit návštěvu Svatého otce ale není tak jednoduché, protože ho chtějí na celém světě. Svatý otec svou poslední návštěvu u nás vnímá velmi pozitivně a velice rád na ni vzpomněl.

Premiér Nečas ujistil, že jeho vláda hodlá dovést do konce zákon o majetkovém vyrovnání státu s církemi. Nelze jej vázat na ekonomickou krizi, ani bezprostředně nesouvisí s ratifikací česko-vatikánské smlouvy.

S Jeho Eminencí kard. Bertonem jsme jednali o vztazích mezi Českou republikou a katolickou církví. Hovořili jsme o restituci církevního majetku a česko-vatikánské smlouvě, která byla podepsána, ale nebyla ratifikována parlamentem. Budeme na těchto věcech pracovat. Ujistil jsem pana kardinála Bertoneho, že parlament projednává restituční zákon,který zatím prošel prvním čtením, a že uděláme všechno pro to, aby byl schválen.

Česko-vatikánská smlouva a zákon o majetkovém narovnání spolu bezprostředně nesouvisí, jakkoliv je možné, že to, co nebude upraveno v restitučním zákoně, může být teoreticky upraveno ve smlouvě. Podstatou zákona je vymezení vztahů mezi státem a všemi církvemi, včetně katolické, či například židovské obce. Čili tento zákon má širší záběr než pouze restituci majetku katolické církve.

Návrh zákona narovnává vztahy mezi státem a všemi církvemi, nejenom katolickou. Vede k odluce státu od církv, čímž mizí naprosto nesmyslný stav, kdy duchovní jsou placeni jako státní úředníci. Ve střednědobém a dlouhodobém výhledu je tento návrh zákona pro české rozpočty výhodnější než stávající stav. Nelze jej tedy vázat na ekonomickou krizi. Navíc se jedná o řešení v rozpětí třiceti let. Nikdy nevíte, co se stane za příštích deset let – kdybychom uvažovali takto, zákon bychom nikdy neodstartovali.

Předseda české vlády rovněž potvrdil plánovanou návštěvu české hlavy státu u Svatého stolce:

Svatý otec mne požádal, abych předal pozdrav panu prezidentu Klausovi. Velmi vzpomíná na jeho setkání v roce 2009 během jeho návštěvy v České republice. Je plánována návštěva pana prezidenta na diplomatické úrovni do konce letošního roku.

řekl po dnešních rozhovorech s Benediktem XVI. a kard. Tarcisiem Bertonem předseda české vlády Petr Nečas.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.