Mezi patrony Světových dní mládeže bl. Jan Pavel II.

29.5.2012 

Naše Paní z Aparecida, “patronka církve a rodin”, sv. Šebestián “voják a mučedník víry”, františkánský kněz sv. Antonín Galvão, “svědek pokoje a lásky”, sv. Terezie z Lisieux, “patronka misií” a bl. Jan Pavel II., “přítel mládeže”, se stanou patrony brazilských Světových dnů mládeže (23.-28.7.2013).

Jejich jména oznámil při liturgické slavnosti v mariánské svatyni “Nossa Senhora da Penha” arcibiskup Ria, Mons. Orani João Tempesta. Jsou to ženy a muži, kteří se již v mládí rozhodli pro to, co je v životě důležité: Ježíš Kristus. Jejich příběhy nás vyzývají k pěstování ctností a dosvědčují, že svatost je možná i v běžném životě, zdůraznil brazilský arcibiskup a zároveň předseda lokálního organizačního výboru příštích Světových dní mládeže.

Arcibiskup brazilské metropole dále vyjmenoval mnohé další vzory svatosti – “přímluvce” za Světové dny mládeže v Riu: dominikánská španělská světice sv. Růžena z Limy, “vzor věrnosti Boží vůli”, čilská karmelitánská novicka sv. Terezie od Ježíše z And, “vzor kontemplace Ježíše Krista”, čilská členka salesiánského sdružení Mariiných dcer bl. Laura Vicuña,”patronka týraných a zneužívaných dětí”, bl. José de Anchieta, jezuitský kazatel a misionář, “apoštol Brazílie”, členka Hnutí fokoláre bl. Chiara Luce Badano, “vzor oddanosti Kristu”, brazilská řeholnice bl. Irma Dulce z Kongregace sester misionářek Neposkvrněného početí Matky Boží, “vzor lásky”, bl. Adílio Daronch, brazilský mučedník víry a “přítel Kristův”, italský bl. Pier Giorgio Frassati, “vzor lásky k chudým a církvi”, bl. Isidor Bakanja, konžský “mučedník karmelitánského škapulíře”, bl. Bedřich Antonín Ozanam, francouzský člen františkánské rodiny a “služebníkh nejchudších”, sv. Jiří, “bojovník proti zlu” a svatí Ondřej Kim a druhové, korejští “mučedníci evangelizace”.

Naší nadějí je, že mladí lidé se blíže seznámí s životem těchto svatých a blahoslavených, aby mohli následovat jejich příkladu a co nejlépe se připravit na slavení Světových dní mládeže v Riu, poznamenal k dlouhému seznamu O. Eric Jacquinet ze sekce pro mládež Papežské rady pro laiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.