V lombardské metropoli začíná VII. světové setkání rodin

29.5.2012 

Den před zahájením VII. Světového setkání rodin otevřeli dnes kardinálové Scola a Antonelli tzv. Mezinárodní přehlídku rodin. Samotný program začne zítra třídenním teologicko-pastoračním sympóziem na centrální téma setkání „Rodina, práce a slavnost“. Jak dnes oznámil kardinál Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu, Benedikt XVI. se rozhodl udělit účastníkům setkání plnomocné odpustky. Připomeňme, že papež se osobně vydá do lombardské metropole v pátek 1. června a setrvá tam až do finále Světového setkání rodin v neděli 3. června. Program cesty Svatého otce zůstává nezměněn navzdory vysoké seizmické aktivitě na severu Itálie.

Milánská arcidiecéze zahájila VII. Světové setkání už při nedělní liturgii. Kardinál Scola vyslal do služby více než pět tisíc dobrovolníků, bez kterých jsou akce tohoto druhu nemyslitelné. Ve své svatodušní promluvě milánský arcibiskup řekl, že plody nadcházejících událostí by měly být misijní odhodlání a jednota, které potřebuje jak Církev tak společnost. Pro Vatikánský rozhlas kard. Scola řekl:

Když papež mluvil o krizi v Evropě, připomněl nejrůznější rozpory sociálního a kulturního charakteru, kterými Evropa prochází, dodal ovšem, že v samém jádru věci je krize víry. Je-li víra zpochybňována, my křesťané jsme povoláni odpovídat na otázky, které nám naši bližní pokládají ohledně obsahu naší víry, která je darem nikoli pro naše zásluhy, nýbrž který jsme dostali skrze Ježíšovu naprostou oběť vlastního života. Díky Němu smíme Boha nazývat “Otcem“, díky Němu jsme dostali správný pohled na vztah mezi mužem a ženou, k Němu přičleněni jsme byli v Eucharistii, z níž pochází Církev jako společenství bratří... Odtud pochází smysl pro práci a radost z ní, otevřenost pro naplňování potřeb těch, kdo jsou nejposlednější a nejodstrkovanější. Odtud vychází smysl pro krásné, dobré a pravdivé. Proto rodina,je-li pojímaná stále více jako vnitřní součást církve, vede k znovuobjevení víry, kterému Svatý otec chce věnovat práci příštího pastoračního roku.
- říká v předvečer VII. Světového setkání rodin jeho hlavní hostitel, milánský arcibiskup, kardinál Angelo Scola.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.