Smírná pouť papežského legáta při Mezinárodním eucharistickém kongresu

13.6.2012 

Zvláštní vyslanec Svatého otce na dublinském Mezinárodním eucharistickém kongresu, kardinál Marc Ouellet, včerejšího a dnešního dne vykonal smírnou pouť do kláštera Purgatorio sancti Patricii – Očistec sv. Patrika, který leží na ostrově Station Island vprostřed severoirského jezera Derg. Po deset století se na toto místo ubírali poutníci při kajícných poutích.
Prefekt Kongregace pro biskupy se na ostrově setkal se skupinou obětí sexuálního zneužívání ze strany irského kléru. Během dvouhodinového setkání každý ze skupiny obětí (muži i ženy ze severního i jižního Irska) hovořil o své osobní zkušenosti ze zneužívání a jejím dopadu na další život.
Papežský legát poté s oběťmi a zhruba stovkou irských i zahraničních poutníků slavil mši svatou v bazilice sv. Patrika. Kanadský kardinál v homilii zdůraznil, že přichází na poutní místo na výslovné přání Benedikta XVI. „Papež mne požádal, abych prosil o Boží odpuštění za případy, kdy kněží sexuálně zneužili děti nejenom v Irsku, ale i kdekoliv jinde ve světové církvi. Jménem církve se chci ještě jednou omluvit všem obětem, z nichž některé jsem potkal zde v Dergu“, řekl kard. Ouellet. Vyslanec Benedikta XVI. na 50. Mezinárodním eucharistickém kongresu poté potvrdil, že církev usiluje o vytvoření bezpečného prostředí pro děti a modlí se za to, aby převládla nová kultura úcty, integrity a křesťanské lásky. Kard. Ouellet přiznal, že při setkání s oběťmi zneužívání zažil hluboké pohnutí a že po svém návratu do Říma zpraví o svém zážitku Svatého otce.
Papežský legát s doprovodem (apoštolským nunciem v Irsku, arcibiskupem Charlesem Brownem, a biskupem diecéze Clogher, Mons. Liamem MacDaidem) se na ostrově zdrželi dva dny, během kterých se postili a konali pokání společně s poutníky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.