Půl milionu Britů podepsalo petici proti redefinici zákona o manželství

14.6.2012 

Více než půl milionu Britů (550 tisíc) podepsalo petici na obranu tradičního pojetí manželství jako „dobrovolného svazku muže a ženy na celý život“. Dokument byl předán úřadu premiéra. Organizátorem akce je Koalice za manželství podporovaná anglikánskou církví. Podpisy shromažďuje od konce února, kdy vláda ohlásila zahájení konzultací nad návrhem zákona, který by postavil homosexuální svazky na roveň manželství. Podle autorů petice vláda nemá mandát na umenšování role manželství a rodiny.

Radikálně se vládním plánům postavili také katoličtí biskupové Anglie a Walesu. Vybídli vládu, aby odstoupila od návrhu zákona, který umožňuje osobám téhož pohlaví uzavírat civilní sňatky. Manželství mezi mužem a ženou slouží obecnému dobru společnosti – čteme v odpovědi episkopátu Anglie a Walesu na dnes končící konzultace Cameronovy vlády o zmíněném zákonu.

V návrhu nového zákona, který by měl vstoupit v platnost do roku 2015 chybí jakákoliv zmínka o přínosu manželství pro společnost a vyhýbá se také zmínkám o dětech, upozorňují biskupové. Zdůrazňují dále, že ohraničení pojmu manželství na svazek muže a ženy není ani v nejmenším diskriminací homosexuálních párů, protože vyplývá z jeho specifické povahy. Církev se proto důrazně staví proti etickému či právnímu stírání rozdílů mezi manželstvím a jinými svazky i proti jakýmkoliv změnám v definici manželství – uvádějí biskupové Anglie a Walesu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.