Pětina severokorejských vězňů jsou křesťané

19.6.2012 

V severokorejských pracovních táborech je internováno nejméně dvě stě tisíc osob. Asi pětina z nich jsou křesťané, kteří snáší útrapy komunistických lágrů více než jedno desetiletí. Většina vězňů přitom nemá naději na propuštění, neboť podle korejské státní ideologie "zločinec" předává své geny nejméně třem dalším pokolením. Tyto údaje přinesla agentura Asia News. Jsou svědectvím bývalého člena komunistické strany, který ze Severní Koreje uprchl a konvertoval ke křesťanství.

Jo Chung-Hee dále popisuje činnost šesti pracovních táborů, z nichž nejobávanější je tábor číslo 14. Tábor, který je znám rovněž pod názvem “Oblast totální kontroly”, shromáždil v podmínkách otroctví nejméně padesát tisíc vězňů, kteří jeho brány opustí až po smrti. Tábor číslo 22 pokrývá plochu o rozloze Los Angeles a jeho zhruba padesát tisíc vězňů je využíváno k pokusům. A konečně tábor číslo 25 spravovaný tajnou policií soustřeďuje uvězněné náboženské vůdce a domnělé západní agenty. Průměrná výše trestu je 15 let, avšak mučení a pracovní vytížení snižuje přežívání vězňů na sedm let.

Do táborů jsou často zavírány celé rodiny, které severokorejský režim využívá k otrocké práci v těžkém nebo důlním průmyslu. V táborech byly původně internováni jihokorejští zajatci v důsledku Korejské války (1950-1953); severokorejský režim je však brzy naplnil politickými oponenty a křesťany. Počet vězňů podle údajů publikovaných před čtyřmi roky dosahoval asi devíti set tisíc a drasticky se v posledních letech snížil vinou hladomoru.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.