Azerbájdžánská nadace sponzoruje opravu římských katakomb

20.6.2012 

Papežská rada pro kulturu informovala, že v pátek 22.6. její předseda kard. Gianfranco Ravasi podepíše ujednání o renovaci katakomb, které se nacházejí pod kostelem sv. Petra a Marcelina na dnešní římské via Casilina, původní via Labicana. Unikátní je skutečnost, že raně křesťanské katakomby bude restaurovat azerbájdžánská nadace Heydar Alieyev. Smlouvu za azerbájdžánskou stranu podepíše předsedkyně nadace a zároveň první dáma kavkazské republiky Mehriban Aliyeva. Kard. Ravasi, který je zároveň předsedou Papežské komise pro sakrální archeologii, k tomuto kroku poznamenal:

Je to poprvé, kdy islámská ší´itská země díky vlivné iniciativě své první dámy projevuje velkorysou ochotu nést náklady restaurace jednoho z nejdražších míst historické paměti a křesťanské víry. (...) Toto ušlechtilé gesto má velkou hodnotu, neboť směřuje k větší intenzitě vztahů mezi kulturami a širšímu mezináboženskému dialogu.

Komplex katakomb se rozkládá na ploše 18 tisíc metrů čtverečních a je dnes přístupný pouze ze zvláštním povolením. I v předkřesťanských dobách sloužil pozemek zvaný Ad duos lauros ( U dvou vavřínů) jako nekropole osobních strážců římského císaře (equites singulares). Poté se stal majetkem sv. Heleny, jejíž mauzoleum zde nechal vystavět okolo roku 330 Konstantin I. , společně s bazilikou svatých Petra a Marcelina. Na jejích základech stojí novější kostel těchto světců ze 17. st., postavený na popud papeže Urbana VIII. a povýšený Klementem XIII. na farní roku 1765.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.