Jezuitský islamolog k situaci v Egyptě

23.6.2012 

Desetitisíce lidí se včera shromáždily na káhirském náměstí Tahrir, aby protestovaly proti „státnímu převratu“ a rozpuštění egyptského parlamentů z iniciativy vojenské správy. Mnozí jsou přesvědčeni, že vojenská junta kontroluje demokratizační proces v Egyptě autoritářsky. „Je určité riziko, že se armáda chopí moci, jako v dobách Mubaraka,“ komentuje pro Vatikánský rozhlas orientalista, o. Samir Khalil Samir, SJ. Jak ale dodává, může také přinést trochu pořádku tam, kde se projevuje neoopodstatněná převaha jedné skupiny nad druhou, jak se to stalo například na začátku týdne, kdy islámská strana neoprávněně vyhlásila vítězství islamistů.“
Profesor islamologie a arabské kultury v Římě a Bejrútu ocenil vysokou účast koptských křesťanů v prezidentských volbách, která podle něj svědčí o tom, že navzdory komplikované situaci, vnímají nyní sami sebe jako významný hlas v politice země. K islamismu, kterého se místní křesťané obávají, o. Khalil Samir podotýká:

Jaký je problém islamismu? Hrozí, že bude ještě posílem 2. článek ústavy, který říká, že šaríja je základem právního systému. Šaríja ovšem není srovnatelná s ústavou, protože šaríja se zakládá na osobním výkladu ulemá, muslimských znalců práva. Reprezentanti islámských tendencí říkají jeden den „ne, my šharíju nechceme“, a druhý den „ano, chceme šaríju prosadit“, prostě podle toho, s kým právě mluví. To musí nutně vyvoláívat nedůvěru ze strany křesťanů, ale také ze strany liberálních muslimů, kteří proto preferují jiné strany.

O. Khalil Samir se právě vrátil z mezinárodní setkání Nadace Oasis v Tunisku. Jaká je situace v této zemi, která stojí v první linii tzv. arabského jara?

Tunisko bylo vždy napřed, už před padesáti lety, v demokratickém procesu, například pokud jde o roli ženy. V současné době je u vlády strana Ennahda, která je odvozena z Muslimského bratrstva, bylo jasně řečeno, že nezamýšlí prosadit šaríju jako základ legislativy a stejně tak nemíní tolerovat jakýkoli druh extrémismu. Během zasedání Nadace Oasis nás osobně navštívil prezident republiky, Moncef Marzouki. Ve své krátké, leč obdivuhodné přednášce mluvil zejména o svobodě svědomí a měl odvahu přednést přede všemi ve francouzštině: „Jsme pro občanskou společnost. Chceme, aby muslimové, křesťané či židé, nebo i ateisté – a to zopakoval „i ateisté“ – měli stejná práva.

– řekl v rozhovoru pro vatikánský rozhlas jezuitský islamolog, o. Samir Khalil Samir.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.