Prezentovány vatikánské Pastorační směrnice k promoci kněžských povolání

25.6.2012 

V tiskovém středisku Svatého stolce byl prezentován dokument Kongregace pro katolickou výchovu nazvaný „Pastorační směrnice k promoci povolání ke služebnému kněžství“. Zveřejněný dokument má necelých třicet stran a shrnuje nedávné výpovědi učitelského úřadu církve k tématu promoce kněžských povolání.

Prefekt zmíněné kongregace kard. Zenon Grocholewski při prezentaci nezastíral, že oblast kněžských povolání pocítila negativní důsledky vážných deliktů, který se dopustili někteří kněží, ale zdůraznil, že to vedlo také k zaměření větší pozornosti na výběr kandidátů kněžství, takže např. ve Spojených státech amerických došlo k mírnému nárůstu kandidátů ke kněžství, ale podstatně se také zvýšil počet nepřijatých uchazečů.

Péče o povolání ke kněžství je pro církev stálá výzva. Je třeba zřetelně ukazovat, v čem spočívá služebné kněžství, jeho nezbytnost a role v církvi.

Základem je hluboký a osobní vztah k Bohu, zdůraznil dále kardinál Grocholewski, a připomněl v této souvislosti slova Benedikta XVI.: „Lidé chtějí, aby kněz byl odborníkem ve víře. V jiných oblastech mohou sloužit druzí.“
Statistiky ukazují, že Západ má i přes „kreativní a strukturovanou pastoraci“ méně kněžských povolání než ostatní kontinenty, kde při omezených prostředcích a bez zvláštní promoce dochází k jejich nárůstu. V Evropě došlo v porovnání let 2001 a 2010 o snížení počtu seminaristů z 9 na 7 tisíc.

Pokud jde o Afriku, zvýšil se počet kandidátů kněžství z 20. 994 v roce 2001 na 26 924 v roce 2010. Také v Asii došlo ke značnému nárůstu z 26 433 kandidátů v roce 2001 na 33 282 v roce 2010.

Poznamenal při tiskové prezentaci dokumentu mons. Vincenzo Zani.
Západ je poznamenán „honbou za materiálními dobry“, „rostoucím zdáním bezvýznamnosti kněze“, „vyhroceným aktivismem, do něhož upadají sami kněží“ a „institucionální krizí manželství a rodiny“. Sekretář Kongregace pro katolickou výchovu, arcibiskup Jean-Louis Brugues, však zároveň zdůraznil, že „příklady důsledného křesťanského života stále přinášejí plody a pastorace kněžských povolání stojí především na této konkrétní základně“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.