Vatikánský zástupce v OSN: Dluhy se nesmějí stávat nástrojem vydírání

25.6.2012 

Svatý stolec vyvíjí snahu o „větší transparentnost“ při poskytování půjček určených pro rozvoj průmyslově zaostalých zemí. Zdůraznil to arcibiskup Silvano Maria Tomasi v ženevském sídle OSN v rámci debaty o „zahraničním dluhu a lidských právech“.

Apoštolský nuncius u OSN v Ženevě poukázal na to, že „každá ekonomická aktivita má respektovat lidskou důstojnost“. Proto mají „bohatství i dluh sloužit obecnému blahu“. Je-li totiž porušena spravedlnost, stává se dluh nástrojem „vydírání těch, kteří jsou v nouzi“. Mons. Tomasi dále řekl, že „finanční vztahy, které zvyšují nerovnost, odporují spravedlnosti“. Zdůraznil také nezbytnost potírat korupci „na všech úrovních“, aby se předešlo minulým omylům, kdy byly půjčky dány politickým představitelům na pochybné účely a nikoli ku prospěchu chudých obyvatel. Svatý stolec, řekl vatikánský pozorovatel u OSN v Ženevě, je pro reformu, která by „napravila nespravedlnosti, ke kterým docházelo v minulosti“ a současně naznačil, že větší transparentnost pomůže „předejít neudržitelnému zadlužení rozvojových zemí“.

Zahraniční dluh, řekl apoštolský nuncius, „nemá být chápán jako výlučně ekonomický problém, protože „ovlivňuje budoucí generace a rovněž tak sociální situaci, která umožňuje velkému počtu lidí, aby uplatňovali lidská práva.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.