Nehlásat evangelium, kde už bylo hlásáno?

7.5.2004 

V poutním centru moskevského patriarchátu skončilo první setkání společné pracovní skupy pro řešení problémů mezi ruskou pravoslavnou církví a římskokatolickou církví. Delegáti se na dvoudenním zasedání zabývali konfliktními situacemi v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstáně a v Uzbekistánu. Podrobnosti telefonuje z Moskvy korespondent polské sekce našeho rozhlasu, Wojciech Raiter:

"Reprezentant pravoslavné strany, protojeriej Vševolod Čaplin uvedl: ?Naše církve usilují o soužití ne jako konkurenční firmy v podmínkách volného trhu, ale chtějí budovat vztahy založené na mezicírkevní etice, zformované v prvních křesťanských stoletích... proto bychom měli zavést konzultace ohledně misijní činnosti a respektovat zásadu: nehlásat evangelium tam, kde ho už dříve někdo hlásal.? P. Igor Kovalevski jménem katolické strany odpověděl, že katolická církve nepovažuje Rusko za misijní zemi podobnou například Nové Guinei. Rusko je zemí s hluboce zakořeněnou pravoslavnou tradicí, ale žijí v něm lidé různých národností a vyznání. P. Kovalevski dodal, že úkolem společné pracovní skupiny bude shromažďovat a zkoumat informace o konfliktních situacích a hledat metody jejich řešení. Protojeriej Čaplin na to reagoval slovy, že o skutečném pokroku ve vzájemných vztazích bude řeč teprve tehdy, až zaniknou signály konfliktů vznikajících z konverzí lidí pravoslavné tradice ke katolicismu.
Konečně ? můžeme k tomu poznamenat. Jako v nejbližší rodině po dlouhém období mlčení, po překonání počáteční nedůvěry a obtíží, může být s Boží pomocí všechno obnoveno, bez ohledu na historické rozpory a na skutečné i domnělé křivdy."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.