Benedikt XVI.: Připodobnit se Bohu, znamená vyjít ze sebe a rozdat se v lásce

27.6.2012 

Generální audience se kvůli obvyklému letnímu horku konala v přeplněné aule Pavla VI. s kapacitou 9 tisíc míst. Benedikt XVI. pokračoval ve svém cyklu katechezí o modlitbě v listech svatého Pavla, kde se věnoval kristologickému hymnu z listu Filipanům (2,5-11), o kterém mimo jiné řekl:

Hymnus z listu Filipanům nám zde podává dvě indikace, které jsou pro naši modlitbu důležité. První je oslovení „Pane“ určené Ježíši Kristu, sedícímu po pravici Otce: On je jediným Pánem našeho života, který by chtěli mnozí „vládci“ usměrňovat a řídit. Proto je nezbytné mít žebříček hodnot, ve kterém primát patří Bohu, a spolu se svatým Pavlem říkat: „všecko považuji za škodu ve srovnání s oním nesmírně cenným poznáním Krista Ježíše, svého Pána“ (Flp 3,8). Setkání se Zmrtvýchvstalým mu umožnilo pochopit, že On je jediným pokladem, pro který se vyplatí odevzdat vlastní život.
Druhou indikací je prostrace, „pokleknutí každého kolena“ na nebi a na zemi, což připomíná výrok proroka Izaiáše, který poukazuje na klanění, které dluží Bohu veškeré stvoření (srov.
Iz 45,23). Pokleknutí před Nejsvětější svátostí nebo modlitba v kleče vyjadřují právě tento – také tělesný - postoj klanění se Bohu. Odtud plyne také vážnost tohoto gesta konaného ne ze zvyku a v chvatu, ale v hlubokém uvědomění. Když poklekáme před Pánem, vyznáváme svoji víru v Něho, uznáváme, že On je jediným Pánem našeho života.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.