Finanční bilance Vatikánu za rok 2011

6.7.2012 

Jak laici, tak církevní instituce na celém světě rozumějí potřebám Svatého stolce a oceňují jeho službu všeobecné církvi. Proto navzdory vážné hospodářské krizi finanční podpora Svatého otce a jeho činnosti neslábne, ba naopak roste. Vyplývá to ze včera zveřejněné vatikánské bilance. Sbírka zvaná „Svatopetrský halíř“ určená na papežskou charitu narostla o 2 miliony dolarů na téměř 70 milionů. Příliv z diecézí na náklady římské kurie se zvýšil téměř o 5 milionů a přesahuje 32 milionů dolarů. O 7% narostla také podpora ze strany řeholních společenství, která v minulém roce podpořila Svatý stolec sumou 1,2 milionů dolarů. Výnos o výši 49 milionů euro přinesl Institut pro náboženská díla.

Navzdory těmto pozitivním údajům skončil Svatý stolec s deficitem téměř 15 milionů euro. Největší část rozpočtu připadá na téměř 3 tisíce vatikánských zaměstnanců a na média. Negativně se na rozpočtu Svatého stolce odrazila rovněž krize finančních trhů, čteme v tiskovém prohlášení. Oproti tomu bilance Vatikánského státu za rok 2011 skončila v přebytku ve výši téměř 22 milionů euro. Prohlášení mluví o růstu příjmů z Vatikánských muzeí – loni přesáhl 91 milionů euro – díky většímu přílivu návštěvníků, kterých bylo loni více než 5 milionů.

Bilance byla představena na včera zakončeném dvoudenním setkání Kardinálské rady pro organizační a ekonomické problémy Svatého stolce, do níž patří 15 kardinálů zastupujících místní církve ze všech kontinentů. Rada vyjádřila vděčnost katolíkům na celém světě, kteří navzdory obtížné době často anonymně podporují papeže. S uspokojením rovněž kvitovali jasnou prezentaci finanční situace a úsilí o lepší hospodaření Svatého stolce. Kardinálové zároveň vyzvali k rozvaze a k šetření. Ujistili zároveň, že o propouštění zaměstnanců se neuvažuje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.