Benedikt XVI. navštívil dům verbistů v Nemi

9.7.2012 

Benedikt XVI. se dnes dopoledne vydal na soukromou návštěvu řeholního domu verbistů v Nemi nedaleko Castel Gandolfa. Verbisté neboli Společnost Božího Slova je řeholní řád věnující se výhradně misijnímu poslání. V tomto jejich domě u břehů druhého albánského jezera pobýval před 47 lety O. Joseph Ratzinger, aby se jako teologický poradce podílel na přípravě koncilního dekretu Ad gentes zaobírajícího se právě misijním posláním církve. V domě, který dnes nese jméno právě zmíněného koncilního dekretu, přivítalo Svatého otce 150 účastníků probíhající generální kapituly misionářů verbistů v čele s novým generálním představeným O. Heinzem Kulüke. Setkání se uskutečnilo v domácí kapli. Tady Benedikt XVI. nejprve v tiché modlitbě uctil Nejsvětější svátost oltářní a potom oslovil přítomné otce verbisty v krátké improvizované promluvě:

Drazí bratři,

Nedokáži mluvit bez přípravy anglicky a tak vás prosím o dovolení promluvit italsky…

Jsem vám opravdu vděčný, že jste mi umožnili po 47 letech opět spatřit tento dům v Nemi. Představuje pro mne krásnou vzpomínku, možná nejkrásnější z celého koncilu. bydlel jsem v centru Říma v koleji dell´Anima uprostřed ruchu. To všechno bylo také hezké, ale pobývat tady, obklopen zelení a čerstvým vzduchem uprostřed krásné přírody, bylo už samo o sobě cosi krásného. A potom také to, že jsem byl ve společnosti tolika velkých teologů s tak důležitým a krásným pověřením připravovat dekret o misijním poslání.

Vzpomínám si především na tehdejšího generálního představeného, O. Schütteho, který si vytrpěl své v Číně, kde byl odsouzen a později vyhoštěn. Byl však pln misijního dynamismu, nezbytnosti dát nový podnět misijnímu duchu a měl k dispozici mne, velmi mladého teologa bez valného významu, který sem byl poslán nevím proč. Pro mne to však byl velký dar. Byl tu Fulton Sheen, který nás okouzloval večer svými proslovy; otec Congar a velcí misiologové z Lovaně, atd. Pro mne to bylo duchovní obohacení, obrovský dar.

Byl to dekret, který nebyl provázen žádnými velkými kontroverzemi. Byl tu spor, který já jsem vlastně nikdy plně nepochopil, mezi Lovaňskou a Münsterskou školou, tedy, zda je hlavním účelem misií implantatio Ecclesiae anebo annuntio Evangelii. Všechno se však sbíhalo dynamicky v nezbytnost šířit světlo Božího Slova, světlo Boží lásky ve světě a poskytnout novou radost z tohoto poselství.

A tak se v oněch dnech zrodil krásný a dobrý dekret, který byl téměř jednomyslně všemi koncilními otci přijat a pro mne představuje také velmi dobrý doplněk ke konstituci Lumen Gentium, protože v něm nacházím trojiční eklesiologii vycházející z klasické ideje bonum diffusivum sivi sui, dobro v sobě zahrnuje nezbytnost sdílet se, dávat se; něco dobrého nemůže zůstat v sobě samém, dobrota sama je v podstatě communicatio. Ukazuje se to už v Trojičním tajemství Božího nitra a šíří se v dějinách spásy i v naší potřebě dělit se s druhými o dobro, které jsme sami obdrželi.

Vzpomínám, že takto jsem často přemýšlel během oněch dní v Nemi, které v sobě nosím a které jsou, jak jsem řekl podstatnou částí koncilní zkušenosti. A jsem šťasten, že vidím, jak vaše společnost vzkvétá. Otec generál řekl, že vás je 6 tisíc a působíte v mnoha zemích. Misijní dynamismus tedy zcela zjevně žije a žije jedině, pokud existuje radost z evangelia, pokud zakoušíme dobro, které přichází od Boha a které se má a chce šířit dál.

Děkuji za váš dynamismus. Přeji vám a vaší kapitule hojnost Pánova požehnání, bohatou inspiraci, aby inspirační síly Ducha svatého, které nás v oněch dnech provázely téměř viditelně, byly opět přítomny mezi vámi a pomáhaly nacházet cestu vaší Společnosti i misijnímu šíření evangelia mezi národy - ad gentes - v příštích letech. Díky vám všem! Pán vám žehnej!
Modlete se za mne, jako se i já modlím za vás.
Děkuji.

Řekl Benedikt XVI. při návštěvě domu verbistů v Nemi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.