Světová rada církví za ukončení konfliktu na Molukách

10.5.2004 

Světová rada církví vyzvala k zastavení nábožensko-politického konfliktu na Moluckých ostrovech. ?Je nutné zasadit se o smíření a mezináboženský dialog na indonéském souostroví Moluky.? ? čteme v listu zaslaném v minulých dnech indonéské prezidentce Megawati Sukarnoputri. Světová rada církví vyzývá vládu Jakarty, aby zasáhla ve prospěch mírového řešení.

Od 25. dubna v hlavním městě Moluckých ostrovů, Ambonu přišlo o život nejméně 33 osob a stovky dalších byly zraněny. Samuel Kobia, generální sekretář organizace sdružující více než 340 církví z více než stovky zemí, připomíná nedávný útok na Indonéskou křesťanskou universitu. Bylo při něm zcela zničeno 16 místností fakulty teologie, ekonomie, sociálních věd a techniky, včetně knižních fondů.

Konflikty na Molukách vypukly díky nesrovnalostem ne příliš početného hnutí křesťanských separatistů, neuznávaného lokální církví, a skupinou muslimských zastánců spojené Indonésie. V letech 1999 ? 2002 stejně motivované boje stály životy tisíců osob.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.