Kardinál Schönborn zahajoval rakouský hudební festival

21.7.2012 

Ouverture spirituelle – tedy Duchovní předehra, v jejímž rámci diskutovali vídeňský arcibiskup kard. Christoph Schönborn a newyorský rabín rakouského původu Arthur Schneier – včera zahájila salzburský hudební festival. Novému řediteli salzburských hudebních slavností Alexandrovi Pereirovi se tak splnil dlouholetý sen – dát prostor duchovním disputacím a sakrální hudbě, jejíchž dvanáct koncertů festival nabídne až do 29. července.

Kardinál Schönborn ve svém vystoupení poukázal na rozsáhlou marginalizaci křesťanství v evropském kontextu, která se nicméně nesmí stát důvodem k rezignaci. Evropa je ve svém hledání smyslu v úzkých a prahne po ryzosti křesťanství. Potřebuje evangelní protest jako lék na svou bezradnost, zatímco křesťanství prospívá kritická zpětná vazba sekularizované Evropy.
Stejně jako ve svých začátcích je dnes křesťanství obklopeno nábožensky a kulturně pluralitním světem, který ve svém pohanství člověka odnaučuje základním vžitým křesťanským postojům, jež mu byly po staletí vštěpovány. Ačkoliv praktikujících křesťanů výrazně ubývá, roste počet lidí, kteří opouštějí sekularizovaný životní styl a navracejí se k vědomé víře. Ta je osvobozuje od nároků mainstreamového myšlení, politické korektnosti či tlaků módy. Svoboda víry má hlubší prameny a nevyčerpatelný zdroj – trvající Kristovu přítomnost v tomto světě, uzavřel vídeňský arcibiskup na včerejším zahájení rakouského hudebního festivalu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.