Boj s nemocí AIDS vyžaduje propracovaný přístup

21.7.2012 

Může být katolická církev nápomocná v boji se smrtelnou chorobou AIDS? V čem se církev odlišuje od ostatních sekulárních poskytovatelů pomoci? Na takové otázky hledá odpověď právě zahájená Katolická konference o AIDS ve Washingtonu. Jedním z účastníků konference je také mons. Robert Vitillo, charitní odborník na virus HIV a nemoc AIDS, který v rozhovoru pro Radio Vaticana představil stěžejní body setkání:

Organizátoři konference si stanovili několik cílů: realizovat revoluci v prevenci nemoci, prostřednictvím rozšíření testování na přítomnost viru HIV v krvi a následnou léčbu. Dále pak zajištění přijatelného zdroje financí na práci s nejvíce zranitelnou částí populace z hlediska možné nákazy nemocemi jako je tuberkulóza, AIDS a HIV.

Západní svět se nebezpečnému číření nemoci AIDS snaží zabránit už několik desetiletí. Myslíte si, že se stáváme v boji s nemocí úspěšnějšími?

Zdá se , že někteří specialisté na virus HIV už zjistili, že předchozí přístup, prosazovaný v severní polokouli světa, jako distribuce prezervativů na postižených územích, situaci nezlepšuje. Myslím, že potřebujeme daleko propracovanější přístup, vycházející ze sociálních, ekonomických a kulturních specifik. Pro ty, kteří se podílejí na katolických programech je toto setkání velmi důležité, protože se můžeme společně zamyslet nad přístupem církve a nad otázkou, proč tuto práci okolo HIV a AIDS děláme.

Debata o přínosu katolické církve v boji proti nemoci AIDS předchází Mezinárodní konferenci OSN, která začíná tuto neděli rovněž ve Washingtonu. Počet zúčastněných odborníků, aktivistů, zdravotníků a dalších významných osob se odhaduje na 30 tisíc.

Josef Nerušil

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.