Afričtí biskupové proti diktátu „vyspělých“ zemí

23.7.2012 

„Umělé plánování rodičovství, nařizované cizími zeměmi, je nebezpečné a může vést ke zkáze lidské společnosti a vymření lidského rodu“. Těmito nekompromisními slovy Keňská biskupská konference v oficiálním prohlášení tvrdě kritizuje článek nairobského deníku „Daily Nation Newspaper“, který hovořil o zapojení země do globální kontroly porodnosti (Kenya Joins Global Birth Control Push, 13. 7. 2012). Tisková zpráva nairobského listu se vztahovala k nedávnému londýnskému summitu o rodinném plánování (11.7.), na kterém se zúčastněné vyspělé země mezinárodního společenství dohodly o zpřístupnění antikoncepce 120 milionům žen zejména v nejchudšího oblastech světa. Novinový článek hodnotil takovýto přístup pozitivně, neboť v případě nekontrolované porodnosti by počet obyvatel Keni v roce 2030 mohl dosáhnout 64 milionů.

Kenští biskupové však upozorňují na ztrátu nezávislosti země a tradičních rodinných a společenských hodnot, pokud by se Keňa stala obětí obdobné mezinárodní agendy. Stejné země, které financují antikoncepci, uvolňují miliardové fondy na podporu homosexuálních svazků, zatímco ve světě miliony žen umírají kvůli nedostatečné zdravotní porodní a mateřské péči, zdůrazňuje keňský episkopát. Bylo by smysluplnější vynaložit částky, zamýšlené na pokrytí antikoncepce (356 bilionů keňských šilinků – tedy zhruba 3, 5 bilionu eur), například na léčbu nemoci AIDS či zamezení předvítatelných pouličních masakrů, čteme dále v prohlášení.

Biskupská konference poté připomíná keňské vládě, že mnohé země aplikující plánovanou porodnost nyní čelí neblahým důsledkům tolik opěvovaných strategií. Možný přírůstek keňského obyvatelstva biskupové nehodnotí jako hrozbu, pokud v zemi nepovládne korupce, protekce a osobní sobecké zájmy politiků. Navíc, připomíná keňský katolický episkopát, existují také přirozené metody rodinného plánování, které neznásilňují lidskou důstojnost.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.