Lékem na islámský terorismus není jeho manipulace tajnými službami

24.7.2012 

Mezinárodní společenství z bezpečné vzdálenosti a s nepopsatelným cynismem přihlíží, jak zemí zmítá občanská válka, tvrdí O. Paolo Dall´Oglio pro italský internetový deník Il Sussidiario. Jezuitský kněz žil v Sýrii třicet let až do svého vyhoštění v červnu tohoto roku. Jediným zřetelným hlasem v eskalujícím konfliktu byly opakované apely Benedikta XVI., který bez jakékoliv dvojakosti uznal práva syrského národa, zdůrazňuje italský misionář a dodává: Rozhoduje se zde o přítomnosti církve v Sýrii. Pokud budou hovořit pouze zbraně, křesťané emigrují jako první – nejsou ochotni vstoupit do války a nebudou mít prostor ani pro politické působení v konfrontaci s militantním džihádismem. Extrémistické skupiny, které operují v Sýrii, jsou stejného původu jako ty, které ovládly severní území Mali, či působí nekonečné problémy v Jemenu a Somálsku. Lékem na islámský extremismus jistě není jeho manipulace tajnými službami. Měl by nás spíše hluboce lidsky znepokojovat osud mladých lidí, kteří se zapojují do terorismu, uzavírá italský jezuita.

Jak dnes oznámila agentura Fides, katoličtí biskupové města Aleppa se chtějí sejít tento čtvrtek, aby analyzovali situaci tamních křesťanských komunit. Situace ve městě ještě nedosáhla kritických rozměrů, avšak nemá k ní daleko. Je slyšet střelba, lidé prchají z periferních oblastí, kde dochází ke střetům, referuje františkánský kněz O. George Abu Hazen, zástupce místního apoštolského vikáře. V Aleppu v současnosti zůstává asi 180 tisíc křesťanů z celkového počtu dvou milionů obyvatel. Nicméně exodus syrského obyvatelstva do sousedních zemí o uplynulém víkendu dosáhl nebývalé intenzity, jak potvrdila Vatikánskému rozhlasu ředitelka libanonské Charity, Najla Chacha:

V posledních dvou dnech přichází v průměru pět set rodin za den. Tento masový exodus nastal o víkendu, kdy lidé začali opouštět Damašek. Uprchlíci vyprávějí o svém strachu. Informují nás, že Sýrii mohou opouštět ženy a děti, zatímco muži nikoliv.

telefonuje ředitelka Charity Libanon, která požádala o pomoc další charitní organismy při asistenci syrským exulantům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.