Ochrana mladému muži před nákazou virem HIV nepomohla

31.7.2012 

Se smrtícím virem HIV se daří bojovat téměř ve všech zemích, tvrdí zpráva Organizace spojených národů pro rozvojové programy. V sedmi zemích světa ale počet nakažených stále stoupá. Jednou z nich jsou i Filipíny, kde se nový případ nakažení objeví každé tři hodiny. Podle zprávy je na vině především rozšířená prostituce mladých mužů, kteří chtějí nabídkou sexuálních služeb získat finance.

Zpravodajský server Ucanews přinesl příběh 34 letého muže Oweeho. Jako mladý přišel do Manily, aby získal vzdělání. Na to se mu ale nedostávalo dostatek financí, proto si začal přivydělávat prostitucí pro gay klientelu. Přestože se snažil vyhýbat nechráněnému styku, brzy se nakazil smrtelným virem HIV. Aktivisté z katolické organizace Lékaři pro život příběh Oweeho považují za ukázkový. „Kondomy nejsou 100% spolehlivou ochranou před nákazou. Nejlepší způsob, jak se před nemocí uchránit je manželská věrnost mezi mužem a ženou. Cokoliv jiného je nepřirozené“, říká lékařka Eleanor de Borja-Palabyab.

Owee byl zprávou o své nemoci zdrcen. Díky pomoci kampaně katolické církve v rámci boje proti viru HIV se mu ale dostalo léčby a další potřebné pomoci. Nakonec se rozhodl do kampaně zapojit osobně a na osvětových přednáškách promlouvá o své odstrašující zkušenosti prostituta a životu s virem HIV. „Zkušenost s nákazou mě nakonec přivedla zpět k Bohu“, říká pro server Ucanews Owee.

Josef Nerušil

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.