Benedikt XVI: „Je dovoleno radovat se, když je svět plný tolikerého utrpení?“

4.8.2012 

Kousek Bavorska v písních a tancích na nádvoří papežské rezidence, takový dárek dostal Benedikt XVI. k letošním 85. narozeninám od svých věřících krajanů z diecéze Mnichov-Freising včera večer.

Položili si otázku, co by mohli papeži darovat a napadlo je přivést mu kousek jeho domoviny. Tak vysvětluje mnichovský kardinál Reinhard Marx včerejský folklórní večer v Castel Gandolfo vystoupení bavorských horalů v tradičních krojích. Benedikt XVI. označil kulturu své vlasti za „lehkou“, nikoli však nepatřičnou či vulgární. „Je to kultura živená radostí“, protože se zrodila z „vnitřního přijetí světa, z vnitřního přitakání k životu vyjádřeného radostí, která plyne z uznání toho, že Bůh je dobrý“. Odtud pramení krása této země a této kultury, protože je „v souladu se stvořením a existuje v souladu se Stvořitelem“.

A Svatý otec se táže: „Je však dovoleno radovat se v této míře, když je svět plný tolikerého utrpení a nad světem visí tolik temnot a tolik zla? Odpověď může být jenom jedna: Ano“ – říká Benedikt XVI. – protože odmítnutím této radosti neposloužíme nikomu a přispějeme jenom k tomu, že svět bude temnější. Kdo nemá rád sám sebe nemůže nic darovat ani bližnímu, nemůže mu pomoci. To všechno se rodí z víry: „svět je krásný“, protože „se Bůh stal člověkem a přišel mezi nás trpět a žít spolu s námi - definitivně a konkrétně“. „Prožíváme-li tuto radost, můžeme ji také přinášet druhým a tím odmítat zlo a být služebníky pokoje a smíření,“ řekl Svatý otec ve své krátké promluvě na závěr včerejšího folklórního vystoupení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.