Francouzský episkopát hledí s obavami na plány uzákonit „alternativní“ rodinné modely

6.8.2012 

Francouzští biskupové vyzývají věřící svých diecézí k modlitbě za vládu země a za obranu rodiny. Zvláštní přímluvy s touto prosbou zazní 15. srpna o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. Francouzská média tento krok označují za církevní reakci na pokusy o liberalizaci rodinného práva. Nová sociálně demokratická vláda totiž v červnu oznámila, že otevře cestu k legalizaci svazků párů stejného pohlaví a k možnosti adopce dětí homosexuálními páry.
Modlitba za francouzský národ je nicméně již dlouhou dobu součástí liturgické slavnosti v den mariánského svátku. Do její letošní formulace je zahrnuta prosba za nově zvolené politiky, aby „měli sílu následovat hlasu svého svědomí“. Pokračuje se prosbami za dobro společnosti, kterému nelze nadřadit „zájmy jednotlivců“ a za děti, „které mají být zahrnovány láskou otce a matky“. Modlitba vybízí k naději na společenskou podporu rodiny, která jistě nebude zklamána.
Mluvčí Francouzské biskupské konference Bernard Podvin zdůraznil, že plány na ústavní ukotvení nových rodinných modelů jsou ve francouzském episkopátu sledovány se značným znepokojením.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.