Nezávislý emirát poskytl pozemek na stavbu katolického kostela

10.8.2012 

Apoštolský vikariát pro oblast severního Arabského poloostrova se stěhuje z Kuvajtu do dalšího nezávislého emirátu – ostrovního Bahrajnu. Důvody této změny vysvětlil Vatikánskému rozhlasu apoštolský vikář severní Arábie, Mons. Camillo Ballin:

Existují pro to dva hlavní důvody. Poloha Bahrajnu je centrální – leží mezi Katarem a Kuvajtem, navíc odsud vede most do Saúdské Arábie, kam to trvá hodinu cesty. Kromě toho Bahrajn snáze uděluje vstupní víza pro setkání kněží, katechetů či křesťanských vůdců – je pro nás tedy snazší zde organizovat takováto setkání s účastí kněží či učitelů náboženství z ostatních tří zemí.

Apoštolský vikariát pro severní Arábii zahrnuje kromě Bahrajnu další tři státy – Katar, Kuvajt a Saúdskou Arábii. V oblasti o rozloze sedmkrát větší než Itálie žije více než dva miliony katolíků – přistěhovalců z Filipín, Indie, Bangladéše a Srí Lanky, doplňuje Mons. Ballin.

V kuvajtské katedrále slavíme liturgii v pěti různých obřadech – latinském, syrsko-malabarském, syrsko-malankarském, maronitském a koptském – a ve dvanácti jazycích. Tato různorodost obřadů a jazyků někdy vede k napětí. Naléhavou pastorační úlohou je vytvořit ze všech těchto komunit jednu katolickou církev. Hlavním problémem jsou stále nedostatečné prostory. V tomto ohledu je dobrou zprávou, že nám Bahrajn nabídl devítihektarový pozemek ke stavbě nového kostela. V hlavním městě již máme kostel, ale vejde se do něj sotva tisíc lidí. Potřebovali jsme nový kostel, který by usnadnil naše setkávání,

telefonuje z Bahrajnu apoštolský vikář severní Arábie, Mons. Camillo Ballin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.