Koncert pro Benedikta XVI.

11.8.2012 

Tóny skladeb Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Gabriela Faurého či Maurice Ravela, avšak i polyfonie možná méně známých německých skladatelů (Homilius, Pachelbel, Lehrndorfer) rozezněly dnes večer nádvoří letní papežské rezidence nad Albánským jezerem. Koncert uspořádala pro Svatého otce řezenská diecéze a tamní Charita ve spolupráci s violoncellistou Thomasem Beckmannem a vokálním souborem Cantico Regensburg.

Düsseldorfský cellista Beckmann se svým talentem dlouhodobě angažuje ve prospěch nejchudších a lidí bez přístřeší. Před více než deseti lety založil sdružení “Společně proti zimě” (Gemeinsam gegen Kälte, e. V.) Podnětem k zahájení dobročinné kampaně se známému hudebníkovi stala smrt dvou žen bez přístřeší, které umrzly na vánočním trhu jeho domovského města. Projekt podporují katolická i evangelická církev stejně jako správa asi stovky německých měst a obcí. Beckmann financuje činnost spolku každoročním turné na dobročinné účely. Dosavadních pět set koncertů zatím přineslo asi půl druhého milionu euro na konto sdružení.

Benefiční koncertní řady však violoncellový sólista neomezuje pouze na německé území. V roce 2010 hrál v Japonsku na pomoc obětem tragického zemětřesení. Životem i hudební kariérou doprovází německého violoncellistu japonská klavíristka Kayoko Matsushita. Představila se i dnes večer, a to na invalidním vozíku vzhledem k dlouhodobým následkům autonehody. Paní Beckmannová hraje na křídlo Steinway, které patřilo Herbertovi von Karajan, zatímco její manžel na cello “Il Mendicante”, postavené Giambattistou Guadagninim v 18. st. Umělecký pár v Düsseldorfu obývá byt Kláry a Roberta Schumannových v historickém jádru města, který jim tamní magistrát poskytl “ad honorem” zároveň s veškerým odkazem partitur.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.