Papež přijal poutníky u příležitosti výročí sv. Josefa Kopertinského

25.10.2003 

Světec, který ?nevychází z módy?, a který v odstupu čtyř století je stále ?příkladným modelem svatosti a mistrem modlitby? ? a to nejen pro studenty a piloty, jejichž je patronem. Takto dnes dopoledne definoval Jan Pavel II. sv. Josefa Kopertinského během setkání s poutníky v Aule Pavla VI. ve Vatikáně u příležitosti 400. let od jeho narození, 17. června 1603.

Šesti tisícům účastníkům audience v čele s generálním představeným Minoritů P. Joachimem Giermekem a kardinálem Sergiem Sebastinim Svatý Otec připomněl hlubokou moudrost a ?jednoduchý jazyk?, který charakterizoval pokorný a obtížný život tohoto Světce.

Josef Kopertinský je spojován s létáním pro své časté extáze ve chvílích modlitby, když sloužil mši svatou nebo také když se zastavil, aby obdivoval nějaký náboženský obraz. Zvláštní osobnost, která ? mimo jiné - inspirovala výstavu ?Vidění a extáze?, která je instalovaná ve Vatikánu v kolonádě Svatého Petra, až do 18 ledna 2004.

?Svatý Josef Kopertinský žil v důvěrném spojení se Svatým Duchem?, uvedl Svatý otec během setkání s poutníky v Aule Pavla VI., kde tentokrát četl začátek a konec svého projevu. Papež dále připomněl, že tento světec ?byl zcela proniknutý Duchem Svatým, od něhož se učil Božím věcem, které pak jednoduchým a srozumitelným jazykem předkládal druhým.? Josef Kopertinský byl podle SVatého otce mistrem víry, i když neměl žádné vysoké vzdělání a jeho učení i dnes oslovuje mladé.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.