Patriacha Kirill na návštěvě v Polsku

17.8.2012 

Do Polska včera přicestoval ruský patriarcha Kirill. Jde o historickou, protože první návštěvu nejvyššího představitele ruského pravoslaví v zemi našich severních sousedů. Patriarcha Moskvy a celé Rusi přijel na čtyřdenní návštěvu. Včera se již setkal s předsedou polské biskupské konference, arcibiskupem Józefem Michalikem a také polským prezidentem Bronislavem Komorowskim. Kromě Varšavy se patriarcha Kirill vydá také do Białystoku, Supraślu, Hajnówki a Świętej Góri Grabarka tedy na místa, kde žije a působí pravoslavná církev, kterou v Polsku reprezentuje metropolita Sáva.

Hlavním důvodem návštěvy byl ovšem dnešní podpis společného Poselství národům Polska a Ruska. Text poselství připravoval polský episkopát a ruský pravoslavný synod několik let a je prvním dokumentem tohoto druhu mezi národy, které spojují dějiny plné útrap a nespravedlností. „Podepsání dokumentu o smíření polského a ruského národa bude historickým krokem uskutečněným dvěma církvemi odpovědnými za duchovní život svých národů,“ řekl včera patriarcha Kirill těsně před odletem z Moskvy. Nejvyšší představitel ruského pravoslaví poukázal na nezbytnost změny ve vzájemných vztazích, v čemž pomůže prosté slovo „odpouštím“. Odpustit a prosit o odpuštění, podle moskevského patriarchy neznamená zapomenout na dějinná fakta, ale mluvit o nich v novém klimatu beze snah o jejich využití k rozdmýchávání nenávisti a zášti. Patriarcha Kirill včera pro polskou katolickou agenturu KAI řekl:

Ve vztazích mezi našimi zeměmi a národy bylo mnoho zlého. Jestliže tedy nyní v tak historické chvíli a s velkým nasazením obou církví podepisujeme dokument takovéhoto druhu, znamená to, že národy nejsou tak špatné a že v sobě mají potenciál k tomu, aby vytvořily krásnou společnou budoucnost. Takovýto dokument může tedy působit jenom radost.

Patriarcha Kirill také zdůraznil, že zmíněné Poselství nelze vázat na nějaký politický kontext, protože jde o akt, který vyplývá výlučně z pohnutek křesťanského života. Poselství k národům Polska a Ruska podepsal patriarcha Kirill a předseda Polské biskupské konference arcibiskup Józef Michalik, který včera v souvislosti s touto událostí řekl:

Nemůžeme nebýt poslušní Božímu Slovu. Nemůžeme odmítat třeba jen nepatrné a delikátní vnuknutí Ducha svatého… Víme, že někdy je třeba jít cestami, kterými dosud nikdo nešel, ale děje se tak právě v poslušnosti Božímu Slovu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.