Jedenáctileté dívce s Downovým syndromem hrozí doživotí za blasfemii

20.8.2012 

Jedenáctiletá křesťanská dívka s Downovým syndromem z obce Meharabadi na periferii Islamábádu byla minulý týden (16.8.) nařčena z rouhání, za které jí hrozila smrt upálením. Zprávu dnes přináší pákistánský list The Express Tribune . Děvče údajně doma v garáži spálilo příručku ke studiu koránu ( pod titulem Noorani Qaida ), za což je místní imám odsoudil k témuž trestu – tedy upálení zaživa – na hlavním náměstí. Dvousethlavý dav obklopil policejní stanici a požadoval vydání dívky, jejíž věk i zdravotní stav zpochybňují zodpovědnost za údajný přečin. O případ se začal zajímat prezident republiky Asif Alí Zardárí, který si od ministerstva vnitra vyžádal zprávu o celé kauze. Paul Bhatti, zvláštní poradce pákistánského premiéra pro záležitosti náboženských menšin, prohlásil, že dívka bude podrobena lékařskému vyšetření. To stanoví její případnou trestní odpovědnost. Z Karáčí telefonuje sestra Daniela Baronchelli z Kongregace Dcer sv. Pavla:

Dostali jsme informaci, že dívka nedokáže při výslechu vypovídat. Našli u ní tašku se zbytky spálených stránek. Tyto případy jsou bohužel stále běžnější – někdo rozhází kousky koránu a pak obviní křesťany. Stačí málo a oheň vybuchne. Islámští extrémisté tu prostě křesťany nechtějí. Není s nimi možný dialog, nepomáhá dobré chování či pomoc, účast na muslimských svátcích. V tomto případě se jedná o postižené děvče a je tudíž dobře možné, že celá kauza je vykonstruovaná, ačkoliv nemám zprávy na to, abych to potvrdila...“

říká paulínka sestra Baronchelli. Podle agentury AsiaNews byl v Bahawalpuru na jihu země před měsícem upálen mentálně postižený muslim, který vytrhl několik stránek koránu. Křesťané apelovali na vládu pákistánské provincie Paňdžáb, aby případ vyšetřila. Smutně proslulý zákon o blasfemii, který má od svého schválení v roce 1986 na svědomí více než šedesát obětí z řad muslimů, křesťanů a hinduistů, se totiž stále častěji stává oporou nekontrolovaného zabíjení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.