Kondolence Benedikta XVI. k úmrtí tchaj-wanského kardinála

23.8.2012 

Benedikt XVI. zaslal současnému biskupovi tchaj-wanské diecéze Kao-siung soustrastný telegram, ve kterém s vděčností vzpomíná na jeho předchůdce, zesnulého kard. Paula Shana Kuo-hsi. Bývalý předseda Regionální čínské biskupské konference zesnul včera ve věku 89 let. Den po jeho smrti byly slouženy zádušní mše v kontinentální Číně, ve správních oblastech Hongkong a Macao a především na Tchaj-wanu. Pohřeb jezuitského kardinála se bude konat 1. září. Jak napsal kard. Shan ve své závěti, obřad má být jednoduchý a skromný. Výtěžek sbírky při mši svaté bude na jeho přání věnován nadaci sociálních služeb pro nejslabší vrstvy společnosti. Jak informuje agentura Fides, podle vůle zesnulého kardinála má jeho náhrobní deska nést nápis: „Narodil se, žil a zemřel v Kristu, aby mu stále patřil“, v souladu s biskupským heslem: Instaurare omnia in Cristo ( Sjednotit vše v Kristu, srov. Ef 1,10)

Kardinála Shana s úctou připomínají představitelé občanského života i různých náboženských proudů. „Kardinál Shan tváří životu i smrti projevil výjimečnou dalekozrakost a přetvořil těžké okamžiky života v příležitost ke službě každému“, zdůraznil buddhistický velmistr Sheng Yan. Soustrasné poselství zaslal rovněž prezident tchaj-wanské čínské provincie, Ma Ying Jiu.

Poté, co se kardinál Shan dozvěděl o svém nádorovém onemocnění v roce 2006, ještě zintenzívnil své evangelizační úsilí. Až do své smrti neúnavně přednášel a katechizoval v tchaj-wanských školách, nemocnicích i věznicích.

Zvláště mu ležela na srdci situace katolíků na území kontinentální Číny, jak dokládá jeho dopis bratřím v biskupské službě z roku 2010. S milosrdenstvím a jemností, avšak zároveň s velkým důrazem vyžaduje jednotu a smíření čínských biskupů. Právě zásluhou kardinála Shana byli pozváni dva čínští biskupové na zvláštní biskupskou synodu o Asii v roce 1989. Ačkoliv čínská vláda jim nepovolila výjezd, po dobu zasedání synody tyto představitele trpící čínské církve připomínala dvě prázdná místa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.