Předávejte víru církve - víru trvalou

24.8.2012 

Irská církev má budoucnost jedině tehdy, bude-li skutečně katolická, bude-li předávat plnou víru s celou její krásou a radikalitou. Nebojme se hlásat to, co sekularizovaná společnost odmítá – vybízel apoštolský nuncius v Irsku, arcibiskup Charles Brown. Tohoto Američana irského opůvodu a svého někdejšího spolupracovníka z Kongregace pro nauku víry papež na konci minulého roku zvolil za svého představitele v zemi procházející hlubokou krizí.
„Máme za sebou desetiletí skandálů, zločinů a chyb. Ze všech stran slyšíme, že církev v Irsku patří minulosti,“ říkal arcibiskup Brown při liturgii na národním poutním místě v Knock, kde se v nakonci 19. století zjevila P. Maria. Irsko tehdy procházelo jedním z nejchmurnějších období svých dějin. V zemi vládl hlad, obyvatelstvo masově odcházelo do emigrace, populace se snížila o čtvrtinu, Irsko ještě nebylo svobodné. Mariánské zjevení v Knock se stalo přelomovou událostí. Probudilo v národě eucharistickou zbožnost a stalo se začátkem radikálních změn, připomněl nuncius.
Jak dále řekl, v podobně přelomové chvíli stojí irská církev dnes. Díky nedávnému eucharistickému kongresu v Dublinu se Irové znovu přiblížili ke Kristu, reálně přítomnému ve své Církvi. „Dnes začíná budoucnost vaší církve. Už nyní jsou vidět pozitivní znaky obrody,“ povzbuzoval papežský reprezentant. Zdůraznil však, že na této budoucnosti je nutné pracovat. Musíte mladým generacím předávat plnou víru Církve, víru trvalou. Papežovi na tom velmi záleží, řekl arcibiskup Charles Brown.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.