Kard. Tauran: Svět bez Boha je nehumánní

25.8.2012 

Náboženská nesnášenlivost ve světě roste – svobodu věřících často omezuje stát, jindy však i sama společnost, mnohdy za přispění právního systému a politických představitelů. Na Mítinku přátelství mezi národy hovořil o tomto fenoménu Mons. Silvano Maria Tomasi, stálý pozorovatel Svatého stolce v ženevském sídle OSN.

Sociologické průzkumy dokumentují, že křesťané jsou nejvíce pronásledovanou náboženskou skupinou. Extrémním případem jsou nedělní bombové atentáty na nigerijské kostely. V blízkovýchodních oblastech Iráku a Sýrie jsou křesťané nuceni k exilu, protože jsou považováni za spojence Západu či vládnoucích režimů. V Indii napadají křesťanské komunity hinduističtí fanatici. Skutečným důvodem všech těchto činů je však rozdílná víra.

Protináboženské strategie západní kultury nejsou tak hmatatelné, pokračuje Mons. Tomasi a dodává: Zjevné formy násilí nahrazují mnohem jemnější, o to však důvtipnější verbální a myšlenkové výpady. Náboženství podle jejich tvrzení omezuje osobní svobodu.

Zapomíná se na skutečnost, že státy, které chtějí náboženství zbavit jakékoliv veřejné role, tím porušují práva věřících. Vzniká tedy zcela opačná situace: nikoli náboženství omezuje práva jedince, nýbrž veřejný tlak zabraňuje věřícímu jedinci, aby svobodně projevoval svou víru. Strategie je to sice subtilní, avšak vysoce účinná. Znemožňuje totiž uplatnění křesťanských hodnot ve veřejném rozhodování,

uzavírá z italského Rimini stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN, který zde vystoupil v debatě o spravedlnosti a demokracii. K tématu náboženské svobody se na setkání v jadranském letovisku vyjádřil rovněž kard. Jean-Louis Tauran. Podle předsedy Papežské rady pro mezináboženský dialog je svět bez Boha nehumánní. Stát si musí uvědomit, že „člověk je ze své přirozenosti náboženský“ a ve svém vlastním zájmu hájit svobodu vyznání:

Co pro nás znamená náboženská svoboda? Prostor, ve kterém člověk může svobodně odpovídat na své otázky. Svoboda náboženství souvisí s úlohou státu v obraně občanských práv, neboť je jakýmsi lakmusovým papírkem ve vztahu ke všem ostatním lidským právům. Chtěl bych povzbudit členy hnutí Comunione Liberazione, aby dokázali využít své svobody víry a „nakazili“ vírou své okolí,

apeloval francouzský kardinál z Rimini, kde se dnes uzavírá Mítink přátelství mezi národy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.