Kardinál O´Brien: církev poslední baštou zdravého rozumu

25.8.2012 

„Národní neděli manželství“ vyhlásila na zítřek Skotská biskupská konference. V pěti stech katolických farnostech se bude předčítat pastýřský list, ve kterém skotský episkopát hájí manželství, tedy výlučný svazek muže a ženy. Místní církev se tak staví proti návrhu zákona, kterým chce skotská vláda navzdory opačnému veřejnému mínění do roku 2015 legalizovat svazky osob stejného pohlaví. „Politici by měli manželství podporovat, nikoli ho rozvracet“, uvedl kard. Keith O´Brien, jehož podpis zmíněný pastýřský list nese.
Edinburský arcibiskup se kromě toho uchýlil k symbolickému, avšak výmluvnému a účinnému gestu. Jako předseda Skotské biskupské konference přerušil přímou komunikaci s vládou na protest proti jejím snahám o redefinici manželství. Homosexuální páry již nyní ve svém soukromém životě požívají mnoha práv, souvisejících s jejich stavem, upozornil skotský kardinál. Je tudíž zřejmé, že návrh zákona se netýká individuálních práv, nýbrž chce společnost donutit, aby přehodnotila svůj vztah k manželství. To by však znamenalo redefinici společnosti samé, včetně systému výchovy a vzdělání, neboť manželství je jedním z pilířů naší civilizace.
Církev tedy brání nejenom katolickou nauku, nýbrž je poslední baštou zdravého rozumu vůbec, míní kardinál O´Brien a požaduje na skotské vládě vyhlášení referenda o vládním návrhu. Opírá se přitom o výsledky dvou vládních veřejných šetření, která dokumentují ochotu voličů vyjadřovat se v případném referendu o dvou zásadních otázkách: vyhlášení nezávislosti Skotska a institucionalizace svazků osob stejného pohlaví. V prvním případě by přišlo hlasovat 26 tisíc respondentů, zatímco k homosexuálním registrovaným partnerstvím by se chtěl vyjádřit více než trojnásobek Skotů ( 80 tisíc dotázaných).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.