Hermes Kohout (1864 – 1948)

28.8.2012 

Vážení posluchači a poutníci, v dnešním pořadu se seznámíme s další významnou osobností, která je spojena nejen s naší Cyrilometodějskou smírnou kaplí v Jeruzalémě, ale se Svatou zemí vůbec. Je jím františkán a pozdější hlavní jeruzalémský farář Hermes Kohout. Jako jediný český kněz působil v Jeruzalémě téměř 50 let.

Narodil se 23. 2. 1864 v Kolínci u Klatov a při křtu dostal jméno Jan Matěj. Zde také chodil do obecné školy. Když ji vyšel, pobýval nějaký čas doma a poté odjel do Vídně, kde vstoupil do služeb knížete Mikuláše Dumby. Později odjel do Palestiny bez vědomí a dovolení rodičů s obavou, že by je nedostal. Tam studoval gymnázium v Ain Karem. R. 1882 byl přijat do noviciátu v Nazaretu a dostal jméno Hermes. V září r. 1886 složil věčné sliby v kostele Nejsvětějšího Vykupitele v Jeruzalémě. Po dokončení filozofických a částečně teologických studií byl v Alexandrii r. 1889 vysvěcen na kněze. Poté se vrátil do Jeruzaléma, aby dokončil studia teologie. V letech 1900 – 1938 zastával úřad tajného (řeholního) rady pro Kustodii Svaté země v Jeruzalémě. Hovořil italsky, arabsky, německy a francouzsky. Působil v Jeruzalémě, ale také Alexandrii, Týru a Tripolisu. Od července r. 1889 do listopadu 1906 byl jeruzalémským farářem. R. 1914 se tohoto úřadu ujímá znovu.

Byl oblíbený nejen mezi československými a evropskými poutníky, ale i mezi arabským obyvatelstvem, kterým byl velmi uznáván. Dokonce ho nazývali „abuna Ermeto“, tedy: náš otec Ermeto. Denně rozdával na 2000 bochníků chleba a jeho jméno bylo známé nejen v Palestině, ale i v Zajordání. R. 1935 se stal předsedou Československého palestinského spolku v Jeruzalémě, který byl sesterským spolkem moravského Palestinského spolku, o kterém již víme, že vznikl proto, aby snáze pomohl k zajištění a dobudování československé Cyrilometodějské smírné kaple v Jeruzalémě. Ku příležitosti vysvěcení Cyrilometodějské smírné kaple věnovat Hermes Kohout monsignoru Antonínu Bartošovi, duchovnímu otci kaple, obraz Jeruzaléma, „jaký rozvíjí se před očima návštěvníka kaple v záři zapadajícího květnového slunce“, od brněnského malíře Ludwiga Bluma, který působil od r. 1923 v Palestině. Dokonce když se v červenci r. 1939 dožil 50. výročí svého kněžského svěcení, byla to veliká slavnost a jeruzalémský latinský patriarcha Barlassina uspořádal ve svém paláci na počest jubilanta slavnou recepci.
Páter Hermes Kohout zemřel 30. 5. 1948 v Jeruzalémě a byl pohřben na sionském hřbitově.

Vážení posluchači a poutníci, dovolte mi, abych se s Vámi dnes rozloučila slovy otce Herma, která napsal v polovině 30. let minulého století svým příbuzným do Čech: „Za 50 let, které jsem v Jeruzalémě strávil, byli zde miliony poutníků ze všech končin světa. Stal jsem se farářem chrámu Svatého Spasitele a podnes zde působím jako jediný Čech kněz v městě pod Kalvarií. Jsem pamětník nesčetných návštěv poutníků ze staré vlasti a jejich vypravování - o tom, co se stalo u nás, připomíná mě mnoho drahých vzpomínek, neboť na domov se přece nikdy nezapomene…“

Václava Benešová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.