Pákistánské děvče je v ohrožení, i bude-li osvobozeno

31.8.2012 

Pod nátlakem islámských fundamentalistů odročil tribunál v Islámábádu na 1. září soudní stání v kauze děvčete obviněného ze spálení Koránu. V Pákistánu rostou obavy z dalších násilností vůči křesťanům.
16. srpna policie zadržela a odvedla do věznice mentálně postiženou Rimshu Masíhovou, kterou chtěla skupina muslimů lynčovat za zneuctění Koránu. Obránci od počátku zdůrazňovali, že toto dvanáctileté děvče je negramotné a není s to odpovídat za své činy. Z rozhodnutí soudu byla povolána zvláštní lékařská komise, která potvrdila mentální postižení a určila, že děvče je mladší 14 let. Muslimští radikálové však výsledek zpochybňují a obviňují komisi ze stranictví. Rimsha Masíh bude tedy znovu vyšetřována. Muslimové přítomní v soudní aule při posledním stání skandovali, že „rouhač musí platit za své činy“.
Na pomoc uvězněnému děvčeti a jeho rodině přichází místní církev. Mluví Peter Jacob, sekretář Komise Iustitia et Pax pákistánského episkopátu:

Různé organizace spojené s katolickou církví spolupracují s politiky, islámskými organizacemi a také s muslimskými učenci. Jde především o to zabezpečit obviněné právní pomoc a předcházet další eskalaci násilí. Spolupracujeme také s organizací usilující o reformu tzv. zákona o rouhání. Nutné je hledat dlouhodobá řešení. Velká část pákistánské společnosti požaduje právní změny, které by zabránily zneužívání současné podoby zákona. Rodina Rimshy Masíh se musí skrývat a více než 250 křesťanských rodin ze strachu opustilo své domovy. Nyní se asi třetina vrátila, ostatní se dále ukrývají.

Ačkoli obránci Rimshy Masíh neztrácejí naději na její propuštění, rostou obavy o její další osud. Obránci lidských práv připomínají, že v sobotu, kdy končí právem stanovená lhůta dočasné vazby, bude osobně přítomna v soudní síni. Varují, že padne-li verdikt neshodující se s očekáváním radikálů, může dojít k samosoudu. V minulosti nebylo vyjímečné, že lidé, které soud zprostil obvinění z rouhání proti Mohamedovi nebo zneuctění Koránu, zahynuli na cestě od soudu z rukou neznámých pachatelů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.