Benedikt XVI. k účastníkům mariologického kongresu

8.9.2012 

Pokoncilnímu vývoji mariologie se věnoval 23. mezinárodní kongres pořádaný ve dnech 4. – 9. září v Římě Papežskou mariánskou akademií ve spolupráci s Papežskou univerzitou Antonianum. Jeho účastníky dnes přijal Svatý otec ve své letní rezidenci v Castel Gandolfu. Benedikt XVI. připomněl, že II. vatikánský koncil byl z rozhodnutí bl. Jana XXIII. zahájen 11. října, právě v den, kdy efezský koncil prohlásil Marii za „Theotokos“, Matku Boží. Letos u příležitosti 50. výročí tohoto sněmu, začne v téhož dne Rok víry, vyhlášený Benediktem XVI. v Motu proprio Porta fidei.
Jako jádro koncilní mariologie připomněl Svatý otec 8. kapitolu dogmatické konstituce Lumen gentium, kde se mluví o Matce Boží v tajemství Krista a Církve, tedy o vnitřním propojení tajemství křesťanské víry.

Během koncilu, kterého jsem se účastnil jako mladý teolog, jsem měl příležitost vidět řadu různých přístupů k tématům souvisejícím s postavou a rolí blahoslavené Panny Marie v dějinách spásy. Na druhé zasedání koncilu významná skupina otců žádala, aby se o P. Marii pojednalo v rámci konstituce o církvi. Zároveň neméně početná skupina považovalo za nezbytné vypracovat zvláštní dokument, který by příhodně zdůraznil důstojnost, privilegia a jedinečnou roli Marie v Kristově vykupitelském díle.

- vzpomínal papež na dny koncilu. Hlasování 29. října 1963 pak rozhodlo pro první variantu a dogmatická konstituce o církvi byla doplněna o kapitolu věnovanou Matce Boží, v níž se rozvíjí široká teologická a duchovní mariánská reflexe založená v patristických a liturgických textech:

Zdůrazňuje se především Mariina víra. Maria je zahrnuta do tajemství lásky a společenství Nejsv. Trojice. Její spolupráce na Božím plánu spásy a jediné zprostředkovatelské roli Krista je jasně potvrzena a správně zdůrazněna a stává se tak vzorem a orientačním bodem pro Církev, která v Ní rozpoznává sebe samu, své povolání a poslání. Lidová zbožnost, která se vždy obracela k Marii, je tedy v posledku živena biblickými a patristickými odkazy.

Jak Svatý otec dále dodal, koncilní text nevyčerpal všechnu problematiku ohledně postavy Matky Boží, ale předkládá „základní hermeneutický horizont“ pro další reflexi, ať už teologického nebo duchovního a pastoračního rázu. Kromě toho je projevem vzácné a nezbytné rovnováhy mezi teologickou racionalitou a cítěním věřících, řekl Benedikt XVI. v promluvě k účastníkům 23. mezinárodního mariologického kongresu, který zítra končí v Římě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.