Libanonská charita asistuje 20 tisícům uprchlíků ze Sýrie

13.9.2012 

Papež přicestuje do Bejrútu v době, kdy je Libanon, podobně jako Jordánsko a Turecko, cílem tisíců lidí prchajících ze Sýrie. Podle odhadů OSN počet uprchlíků dosahuje 55 tisíc, podle jiných až 150 tisíc osob. V první linii pomoci v této humanitární nouzi stojí libanonská charita.

Zatím jsme schopni pomáhat asi 20 tisícům lidí, ale budeme se snažit poskytnou pomoc ještě dalším 20 tisícům. Množství uprchlíků je ale daleko vyšší. Samozřejmě, agentura OSN pro uprchlíky a další křesťanské i muslimské nevládní organizace přispívají svou pomocí, ale jsme ještě velmi daleko tomu, co by bylo třeba. Potřeby jsou ohromné. Máme problémy s nacházením míst. V Libanonu totiž vláda nezřídila žádné uprchlické tábory. Lidé jsou roztroušení všude možně, hledají si útulek sami.

- říká o. Simon Faddoul, předseda libanonské Caritas. Od papežské návštěvy si slibuje především větší sensibilizaci Západu. „Potřebujeme, aby se skutečně cítil zapojen do této krize. Pokud věci budou pokračovat tímto směrem, ocitneme se před skutečnou katastrofou,“ dodává ředitel libanonské charity.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.