Otec Lombardi: Papež je prorok a musí dohlédnout do dáli

15.9.2012 

Bilanci prvního dne návštěvy Benedikta XVI. v Libanonu při včerejším večerním brífinku podal novinářům tiskový mluvčí Svatého stolce, O. Federico Lombardi: Benedikt XVI. potvrdil již na palubě letadla, že do regionu přijíždí navzdory panujícím konfliktům, či spíše právě kvůli nim. Papež je od svých spolupracovníků informován také o protestech proti filmu o proroku Mohamedovi; přesto se nechce nechat ovlivnit tím, co se děje. Čím je situace vážnější a napjatější, zdůraznil Svatý otec, tím více je nezbytné povzbuzovat k budování pokoje.

Italský jezuita se vyjádřil rovněž k pozici Svatého stolce v otázce syrského konfliktu:

Papež nepřichází jako politik a nemůže poskytovat řešení, která mu nepřísluší. Přichází jako posel míru a jeho poselství je především mravní a náboženské. Vyzývá k dialogu, nenásilným řešením, složení zbraní. Syrské vládě nepřináší žádné zvláštní poselství, neboť není v jeho kompetenci obracet se na vlády svrchovaných států. Předložil všeobecné principy: zastavit násilí, nedovážet zbraně. Papež je morální a náboženskou autoritou; nemá specifickou politickou moc.

Ředitel Tiskového střediska Svatého stolce shrnul obsah apoštolské posynodální exhortace a upozornil na některé její výrazné prvky:

Myslím, že důležitým aspektem exhortace a synodu pro Blízký východ je poukázat na roli laiků ve společnosti a na jejich zodpovědnost, povzbudit křesťany, aby uplatňovali svá občanská práva a účastnili se na výstavbě společnosti. Nejde o konfesní nadvládu, nýbrž o všeobecnou církevní nauku.

Benedikt XVI. se vyjádřil překvapivě pozitivně o tzv. „arabském jaru“, zatímco mnozí blízkovýchodní církevní představitelé se k němu staví spíše kriticky, konstatují udivení publicisté...

Papež je prorok, musí dohlédnout dál a musí doufat. Proto je velice pozitivní, že na těchto hnutích spatřuje dobré a kladné rysy; pouhá negativa lidem moc nepomohou. Myslím, že papež dobře porozuměl tomu, jaká očekávání lidé s arabským jarem spojují. Na druhé straně je i realista a upozorňuje na zodpovědnost, která vyplývá z nabyté svobody. Arabské jaro zatím přineslo otevření, avšak dosud jsme plně neviděli jeho pozitiva.“

Může tedy Svatý otec dosáhnout v tak komplikovaném regionu vůbec něčeho konkrétního?

Co to znamená „konkrétní“? Pokud jsem dobrý křesťan, angažuji se ve společnosti, nejsem zkorumpovaný podnikatel, jako novinář říkám pravdu...už tím vším dělám vše správně. V tomto smyslu říká papež křesťanům jako jejich pastýř – musíte vydávat důsledné a dobré svědectví křesťanského života; to by změnilo svět.

Jaká papežova slova však nejvíce osobně zasáhla vatikánského tiskového mluvčího? Výrok o zodpovědnosti novinářů. Záleží totiž na nich, zda se poselství pokoje a povzbuzení, které Benedikt XVI. přináší, dostane i dál, uzavřel O. Federico Lombardi včerejší večerní tiskovou konferenci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.