Účastníci zasedání Papežské rady pro mezináboženský dialog u Svatého otce

15.5.2004 

Svatý otec dnes dopoledne přijal ve Vatikánu účastníky plenárního zasedání Papežské rady pro mezináboženský dialog u příležitosti 40. výročí založení tohoto vatikánského úřadu.

Jan Pavel II. ve svém projevu zdůraznil, že v budoucích letech se církev bude stále více zasazovat o mezináboženský dialog. Tisíciletí, které právě započalo, uvedl dále Svatý otec, se odvíjí v perspektivě výrazného kulturního a náboženského pluralismu. Křesťané vědí, jak přispět k budování míru na světě, protože jsou vedeni láskou ke všem lidem a ke každému člověku, odvážně hledají pravdu a kultivují prorockou žízeň po spravedlnosti a svobodě. K tomuto úsilí je třeba přidat vytrvalou, pokornou a důvěryplnou modlitbu k Bohu. Mír je především darem Božím o který je třeba vytrvale prosit. Právě proto je mezináboženský dialog tak důležitý, aby se upevnil předpoklad k tomu, aby se jméno jediného Boha stalo imperativem pokoje.

Ovšem z druhé strany, dodal Jan Pavel II., je třeba pokračovat v evangelizačním poslání církve, v důvěrném spojení s hlásáním Krista. V závěru Svatý otec ocenil práci tohoto dikasteria, které vede arcibiskup Michael Louis Fitzgerald. Papežská rada pro mezináboženský dialog se řídí linií 2. vatikánského koncilu, zvláště koncilovým prohlášením Nostra Aetate, které mluví o vztazích k jiným náboženstvím.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.