Účastníci včerejšího svatořečení byli přijati Janem Pavlem II.

17.5.2004 

Svatý otec dnes dopoledne přijal na náměstí sv. Petra tisíce poutníků, kteří se včera účastnili slavnosti svatořečení šesti nových svatých. Jan Pavel II. se ve svém projevu k poutníkům krátce zastavil u osobnosti každého z nových svatořečených. O životě a duchovním odkazu sv. dona Orioneho již hovořil v sobotu v Aule Pavla VI. kde se setkal s věřícími a tak dnes připomněl pět zbývajících.

Annibale Maria di Francia chtěl, řekl Jan Pavel II., aby Panna Maria byla považována za ?Absolutní, bezprostřední a účinnou vládkyni? Dcer Božské horlivosti a Rogacionistů, které založil. ?Měl k ní vroucí a hlubokou úctu a vzýval ji jako matku církve a matku povolání?.

Při zmínce o španělském řeholníkovi Josefu Manyanetovi zdůraznil jeho neúnavné úsilí podpory rodin díky výchově dětí a mladých. ?Španělský kněz, uvedl Svatý otec, našel v ?evangeliu rodiny? zdroj pastorační lásky a inspiraci své pedagogiky. Zároveň se zasadil o to, aby svatá rodina byla poznávána, uctívána a následována v lůně rodin. To je jeho odkaz?.

Jan Pavel II. se poté zastavil u postavy libanonského mnicha Nimatullaha Kassaba Al-Hardiniho. ?Nový svatý následoval příklad Marie a žil svůj mnišský život s trpělivostí a diskrétností, zcela oddán Boží vůli".

Dále připomněl sv. Paolu Elisabettu Cerioli, která následovala školu Panny Marie a dokázala přeměnit přirozenou lásku v nadpřirozenou a nechala, aby Bůh rozšířil je mateřské srdce. Manželka a matka, která však brzy ztratila děti i muže, se spojila s tajemstvím Bolestné Panny Marie a s jejím duchovním mateřstvím. Zasvětila se tedy výchově opuštěných a chudých dětí a nechala se inspirovat svatou rodinou nazaretskou. ?Kéž její příklad stále promlouvá k mnoha srdcím manželek, matek a zasvěcených žen!?

Také Gianna Beretta Molla měla hlubokou úctu k Panně Marii. Odkaz na Pannu Marii se opakuje v jejích dopisech, zvláště poté, co byla hospitalizována s nádorem, a nechtěla přivést do nebezpečí dítě, které nosila pod srdcem. ?Byla to právě Panna Maria, která ji podporovala v nejzazší oběti smrti a potvrzením toho, co sama ráda opakovala: ?Bez pomoci Marie se nedojde do ráje??.

V závěru dopoledního setkání na svatopetrském náměstí věřící ve zvláště slavnostní atmosféře zazpívali Svatému otci k jeho 84. narozeninám, které bude slavit zítra.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.