Mezinárodní společenství musí bdít nad procesem s Rimšou Masíhovou

5.10.2012 

Rimša Masíhová, jedenáctiletá křesťanská postižená dívka, křivě obviněná ze spálení návodu k četbě koránu, není mimo nebezpečí, tvrdí italský sociolog Massimo Introvigne. Představitel OBSE pro otázky rasismu, xenofobie a diskriminace křesťanů upozorňuje, že proces s dívkou plánovaný na 17. říjen nemusí znamenat konec jejího utrpení.
Z právního hlediska požívá dívka podmíněné svobody – byla propuštěna na kauci a pobývá se svou rodinou na neznámém místě, střeženém policií, aby se předešlo dalšímu možnému lynčování. V polovině srpna totiž děvče málem uhořelo poté, co ji rozlícený dav za domnělé spálení posvátných knih polil benzínem a zapálil. Situace se komplikuje postavením fundamentalistického imáma Khalida Jadoona, který byl sám obviněn z Rimšiny manipulace, avšak poté bylo toto obvinění staženo.
Jak vysvětluje Introvigne, při procesu v polovině října bude posuzováno, zda spálené stránky příručky ke studiu koránu, ať již byly děvčeti podvrženy jakkoliv, jsou srovnatelné s koránem samým. Pouze na znesvěcení či spálení koránu jako takového se totiž vztahuje trest doživotí; za hanobení islámu, koránu či Mohameda hrozí podle čl. 295-B pákistánského zákona o blasfemii trest smrti. Pakliže soud Rimšu osvobodí, dívka bude žít v trvalém nebezpečí před islámskými extremisty, a bude pravděpodobně donucena k pobytu v zahraničí pod změněnou identitou, zdůrazňuje Massimo Introvigne.
Mezinárodní společenství musí bdít nad průběhem procesu s Rimšou Masíhovou, vyzývá italský sociolog a dodává: Zároveň je nezbytné podpořit žádost Benedikta XVI. o zrušení pákistánského zákona o rouhání. Rimša nebo Asia Bibi nejsou jeho jediné oběti. Na základě zákona o blasfemii se v posledním čtvrt století odehrálo 1800 procesů; toto nechvalně proslulé legislativní nařízení se stává zbraní hromadného ničení, namířenou zejména proti křesťanům, uvádí sociolog Introvigne.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.